Het had een trieste dag moeten zijn gisteren, maar gelukkig was daar een mijlpaal voor mijn zoontje. Hij werd één jaar oud. Die jongen weet niet eens wie of wat NEC is. Dat komt nog wel. Ondanks de degradatie van ‘onze’ club kon ik niet chagrijnig zijn, in ieder geval niet waar hij bij was.

Maar natuurlijk ben ik teleurgesteld en boos. Ik ben er kapot van. Tevens betrap ik mezelf erop dat ik behoefte heb om bestuursleden de schuld van alles te geven. Eigenlijk is dat hypocriet en doet dat geen recht aan wat zij de afgelopen jaren voor de club betekend hebben. Onze club was op sterven na dood. Financieel ging het dramatisch slecht en sportief was het ook niet best. Toch kreeg de leiding van NEC ons weer uit die gevreesde categorie 1. Maar iemand moet de schuld krijgen, toch? Hadden we niet gewoon door moeten gaan met Futuralis? Het ging toch goed? In de Jupiler League stond er, voor dat niveau, een goed elftal en een jaar later bleek dat in de Eredivisie ook zo te zijn.

Door de druk van buitenaf, supporters en media, werd een ‘clubicoon’ als Danny Hoekman binnengehaald. Voor een eigen technische visie, die past bij NEC. Was dat nou zo’n succes? We moeten nu concluderen van niet. Had de leiding van de club maar vastgehouden aan haar eigen visie. Dan maar strijdend ten onder. Nu is er geen visie meer. Toch had de leiding iets kunnen en moeten doen: eerder ingrijpen. De relatief onervaren coach Peter Hyballa kreeg geen grip op de selectie. Hij wisselde met spelers alsof het de melktandjes van mijn zoontje waren. Ze kwamen er moeizaam door, maar vielen er ow zo makkelijk weer uit. En dat iedere week opnieuw. Deze trainer had eerder moeten wijken, maar helaas. Ook dat is weer hypocriet, want valt die bal tegen ADO-uit net binnenkantpaal binnen, hoor je niemand meer.

Het was een dramatisch seizoen. Slecht voetbal en veel pech. Waar was bijvoorbeeld die videoref in Breda? Ja die zagen we bij het terugdraaien van de rode kaart voor Golla, maar was diezelfde man bij de handsbal in de zestien even koffie halen? Of had ie bij die overtreding in de zestien, net als onze held Dumoulin, ook darmproblemen? Het is willekeur, zo’n videoref. Maar eigenlijk moet ik ook weer niet klagen over de arbitrage. Iedereen die de wedstrijden tegen NAC heeft gezien, weet dat wij in de Eredivisie horen, maar de tweede helft van zondag blijft hangen. Die was slecht, heel slecht. Dan verdien je het ook niet.

Maar wat nu? Wanneer wordt het nou eindelijk eens rustig bij mijn club? Ik heb mijn seizoenkaart voor de 20e keer achtereen verlengd, maar rustig is het nooit geweest in de Goffert. Volgend seizoen zit ik er gewoon weer. Ik hoop jullie ook allemaal. Ik hoop dat onze ‘zieke’ club snel beter wordt. Maar eerlijk gezegd weet ik zo ook even geen goede dokter. Gelukkig heb ik mijn zoontje, want hij maakt iedereen beter en vrolijk!

Via deze weg wil ik ook een oproep doen aan de leiding van NEC. Ik daag jullie uit voor een gesprek onder vier ogen. Ik wil wel eens horen wat er nou echt aan de hand is met mijn club. Daar heb ik recht op, vind ik. Tegelijkertijd is ook dat weer hypocriet, maar dat zijn supporters nou eenmaal.

Michael de Hoogh

PS. Mocht er iemand van de leiding zijn die zich geroepen voelt, de redactie van deze site heeft mijn gegevens.