In de rubriek ‘Supporter van de maand’ brengen we elke maand een bijzondere NEC-fan aan het woord. Iemand die de afgelopen weken is opgevallen, of juist stilletjes van zijn club geniet. In december is het de beurt aan Casper Sas (16).

Casper is woonachtig in Boven-Leeuwen, speelt (met een beetje pijn in het hart) in het geel-zwart van Leones en bezoekt regelmatig voetbalwedstrijden, waaronder alle thuiswedstrijden van NEC. Hij schrijft momenteel een boek over de afgelopen drie seizoenen en doet komend voorjaar eindexamen op HAVO. Hieronder blikt Casper terug op de eerste seizoenshelft, neemt hij het op voor Navarone Foor en vertelt hij over zijn band met Christian Santos.

Hoe lang kom je al in het stadion en met wie ga je? 

"Mijn eerste wedstrijd in De Goffert was NEC – SC Heerenveen, 15 februari 2008 (1-1). Toen was ik direct verkocht. Voor die wedstrijd was tennis mijn sport, maar dat veranderde snel. De echte liefde voor NEC begon echter rond december 2010. Sindsdien hebben we, mijn vader, mijn broertje en ik, drie seizoenkaarten bij NEC."

Wat vind je van het huidige shirt? 

"Net als veel anderen verwachtte ik dat het balkenshirt nooit als winnaar uit de verkiezing zou gaan komen. Dit was tevens de reden voor het niet stemmen. Veel mensen hadden verwacht dat het shirt dat vroeger verafschuwd werd nooit meer gedragen zou gaan worden. In het begin was ik er niet heel erg weg van, maar uiteindelijk valt het best mee en ziet het er goed uit."
Wat vind je van de nieuwe opkomsttune van de Staat? 
"Het had een beter nummer mogen zijn. Naar mijn mening is zo’n opkomsttune essentieel voor een goed begin van de wedstrijd. Bij een nummer dat voor een opzwepende sfeer zorgt en waarbij het hele stadion meedoet, maak je indruk op de tegenstander en zorg je dat je spelers een boost krijgen. Dit is niet helemaal het geval bij het huidige nummer. Met het nummer is niets mis en is zeker geschikt voor op een festival, maar is niet het perfecte nummer voor aanvang van een voetbalwedstrijd."

Wie is je favoriete speler/trainer uit de huidige selectie? 

"Waar ik vorig jaar een aantal spelers had waarvoor ik naar het stadion kwam, is dat door de leegloop van afgelopen zomer een stuk afgenomen. Echter kan ik enorm genieten van de strijd en inzet van het beest uit de verdediging: Dario Dumic. Hij geeft altijd honderd procent en zorgt voor stabiliteit achterin. Mede hierdoor is het van belang dat hij en Golla de aanvallers van de tegenstander ook na de winter zullen blijven tegenhouden."

Je favoriete speler/trainer aller tijden? 

"Christian Santos. Dit komt natuurlijk mede door zijn vele goals, maar het heeft daarnaast nog een oorzaak. Sinds een flinke tijd werk ik aan een boek dat over de afgelopen drie seizoenen gaat. Te beginnen met het seizoen van de degradatie. Een dieptepunt in de geschiedenis van NEC. In de daaropvolgende zomer kwam Christian naar NEC en in zijn eerste seizoen ging op een aantal dingen na niets fout. Ook het jaar erna was fantastisch en wordt daarom beschreven in het boek.  

Voor dat boek heb ik Christian ongeveer een uur lang alles mogen vragen. Waar ik verwacht had, als ik hem al mocht spreken, hem hooguit vijf tot tien minuten te kunnen spreken, vroeg hij me in de Brasserie te wachten en hebben we gedurende een uur een erg leuk gesprek gehad. Zijn goede prestatie tijdens de Copa América met Venezuela en zijn mooie transfer naar het in de Primera División uitkomende Deportivo Alavés maken dat ik hem nog altijd zeer actief volg."

Wat is je mooiste NEC moment? 

"Ondanks dat, zoals later bleek, we er vrijwel niets aan gehad hebben, is mijn mooiste NEC-moment het moment waarop ‘Ali’ de 2-2 maakte in de Amsterdam Arena. Van vreugde renden we de woonkamer door en schreeuwden we onze kelen schor. Ongekende vreugde bij iedereen die zich ook maar enigszins met NEC verbonden voelde. Waar later tevens mijn dieptepunt wat betreft NEC plaatsvond, was dit iets wat erg bijzonder was. Dat NEC later alsnog degradeerde deed hier niets aan af. Gelijkspelen in de Arena en daardoor Roda JC de Eredivisie uitduwen voelde destijds fantastisch!"

Hoe ziet een thuiswedstrijddag voor jou eruit? 

"Niet heel speciaal, de normale dingen. Wanneer we op vrijdag spelen, ga ik naar school en verheug ik me op de wedstrijd die komen gaat. Mochten we op zaterdag moeten spelen, voetbal ik eerst zelf en komt daarna pas de spanning van de wedstrijd van NEC. Wanneer de wedstrijd op zondag gespeeld wordt, is het altijd wachten tot we dan eindelijk in de auto richting Nijmegen stappen. Overigens is het een minpuntje dat de voetbalclub waar ik speel, Leones/DSZ, veelal in het geel-zwart speelt. Iets wat nog altijd niet vertrouwd voelt."

Hoe kijk jij terug op de eerste seizoenshelft? 

"Met dubbele gevoelens. Mooie overwinningen en dramatisch slechte nederlagen. Een echt dieptepunt was NEC-FC Groningen, waar zowel de spelers als de supporters pas na een uur wakker werden. Een ander dieptepunt was NEC-Vitesse waarbij de supporters zich ongelooflijk misdroegen. Niet alleen met het gooien van bier, aanstekers, stoeltjes en wat nog meer voor handen was in de richting van Lewis Baker, maar ook jegens Navarone Foor, met wie ik nog regelmatig contact heb. Ik begrijp Naffie’s keuze. Vitesse is jammer genoeg iets verder wat betreft de faciliteiten, waartoe tevens een meestal half leeg stadion behoort. Bovendien is Vitesse ook wat verder op het gebied van contacten met andere clubs, wat ook aan de samenwerkingsverbanden te zien is.

Waar NEC het met onze vrienden van FC Oss moet doen, is Chelsea de hofleverancier van Vitesse. Navarone moest een keer een stap gaan maken, ook wat betreft zijn salaris. Als Vitesse de enige club is die concreet is, dan is dat zo. Een profvoetballer heeft slechts één carrière en voetbalt niet voor ons maar voor zichzelf. Als wij kiezen om bij een ander bedrijf te gaan werken dan worden we ook niet door iedereen lastiggevallen en wordt onze keuze ook geaccepteerd. Dat is overigens een dingetje dat de baan profvoetballer met zich mee brengt en wat daarom ook te verklaren is. Ondanks zijn overstap naar de andere kant van de rivier blijft Navarone een goede gast met wie je altijd kunt lachen. Zeker zolang als hij niet scoort in De Goffert of tegen NEC."