Uit het niets werd vorige week ineens bekend dat Frank Sturing Canadees bloed heeft en wellicht international kan worden. Zelf is de centrale verdediger er echter al een stuk langer mee bezig. Voor hem wordt de komende periode, met de mogelijkheid op interlands en een basisplaats tegen Jong FC Utrecht, een mogelijkheid zichzelf weer in de kijker te spelen.

,,Ik heb zelf aan het begin van het seizoen het contact gestart met de Canadese bond”, legt Sturing uit aan ForzaNEC. "Die reageerde gelijk heel positief, heeft wedstrijden van me bekeken en heeft het proces in gang gezet.

De vader van Sturing is geboren in Canada en is als kind naar Nederland verhuisd. Voor dat land heeft hij gespeeld voor de jeugdelftallen van onder 18, 19 en 20. Maar dat contact is inmiddels verwaterd. “Ik heb niet het idee dat Ronald Koeman mij gaat bellen, nee. Ik heb wel een aantal jeugdinterlands gespeeld. Dat was natuurlijk hartstikke mooi. Op gegeven moment zat ik zelfs bij de voorselectie van Jong Oranje, maar daarna hebben andere jongens zich gewoon beter ontwikkeld dan ik. Dat is inmiddels een aantal jaar geleden, dus na een tijdje besloot ik een balletje op te gooien bij Canada.”

Voor de neutrale voetbalkijker zal de selectie van Canada niet heel veel belletjes laten rinkelen. “Ik volg het elftal van Canada met een schuin oog. Het Canadese voetbal is heel erg in opmars. Met de Olympische Spelen en het WK 2022 zijn er twee aankomende toernooien waar Canada zich graag voor wil kwalificeren. Voor de Olympische Spelen mogen alleen spelers onder 23 meedoen, dus het is wel mijn doel om tot die selectie te behoren.”

De Spelen zijn prioriteit nummer één. Tussen 21 maart en 1 april krijgt Canada een ticket te bemachtigen. Daarvoor zit de ploeg in een poule met Honduras, El Salvador, Haïti. De nummers een en twee van die poule spelen dan tegen de winnaars van Poule A, waarin Mexico en de Verenigde Staten de meest geduchte tegenstanders. Twee ploegen gaan uiteindelijk naar de Spelen. Geen eenvoudige opgave dus.

,,Maar met spelers als Alphonso Davies van Bayern München en Jonathan David van AA Gent voorop zie je een nieuwe generatie opkomen”, vertelt Sturing. Beide zijn niet geselecteerd omdat de wedstrijden buiten de UEFA-kalender vallen. Daar heeft Sturing het met NEC over gehad. “Ik zou de wedstrijd met De Graafschap missen, maar dat staan ze toe. Zij zouden mij zo’n mooie kans niet willen ontnemen.”

Het belangrijkste om Canadees international te kunnen worden, ontbreekt echter nog. “Ik moet op tijd een paspoort zien te regelen. Als ik mee zou gaan, zou ik op 14 maart vertrekken, dus voor die tijd moet het wel te doen zijn. Ik wil er alles aan doen om me daar te laten zien. Het lijkt me uiteraard nog leuker als ik ook speelminuten zou maken, maar eerst die selectie halen is de eerste stap."

Speelminuten kan hij ook weer gaan maken bij NEC. Door de schorsing van Josef Kvida, is hij samen met Cas Odenthal één van de gegadigden voor de positie naast Rens van Eijden. Van een rivaliteit op de training wil Sturing niet spreken. “Cas en ik spelen vaak samen achterin bij de beloften, dus we kennen elkaar goed. Hij speelde in het begin van het seizoen goed, maar sinds ik terug ben van mijn blessure ben ik de derde keus.”