NEC heeft zondagmiddag met een opgeheven hoofd afscheid genomen van de play-offs om promotie. De ploeg van Pepijn Lijnders hield lang in de wedstrijd zicht om FC Emmen over twee wedstrijden te verslaan, maar kwam in de tweede helft twee goals tekort. Het werd in de Goffert 4-1.

NEC had een onmogelijke missie om te voltooien. Door de 4-0 nederlaag in Emmen moest NEC met minstens dezelfde cijfers winnen en geen tegendoelpunten krijgen, anders moest het zelfs met vijf doelpunten verschil winnen. Daarvoor trad het aan met een flink gewijzigd team. Ted van de Pavert werd wegens een blessure vervangen door Frank Sturing. Verder werden Guus Joppen, Janio Bikel, Kevin Jansen en Ferdi Kadioglu gepasseerd ter faveure van Calvin Verdonk, Mart Dijkstra, Steeven Langil en Sven Braken. NEC begon dus op papier aanvallend.

Dat pakte goed uit, want binnen vijf minuten was het al 1-0. Langil kwam de zestien binnen en legde de bal af op Anass Achahbar. De spits kreeg het buitenkansje er met moeite in. Dit was de start van een aanvallende fase van NEC. Vijf minuten later was het namelijk 2-0, opnieuw door Achahbar, die via een knappe halve omhaal Dennis Telgenkamp opnieuw passeerde.

Het leek een perfecte start, maar de van zijn man weggelopen Alexander Bannink bezorgde drie minuten later Emmen de ideale uitgoal, waardoor NEC zich kon opmaken voor het maken van nog vier goals. Toch ging NEC die uitdaging met opgeheven hoofd tegemoet. Vlak voor rust kreeg NEC de 3-1 waar het zo lang op wachtte. Een afstandsschot van Michael Heinloth werd door Sturing achter zijn standbeen in de goal getikt.

Met het ingaan van de zes minuten extra tijd moest Braken het veld geblesseerd verlaten. Bij het doen van een afstandsschot miste hij de bal en daarna bleef hij aangeslagen op het veld liggen. Ferdi Kadioglu, die op de bank moest beginnen van Pepijn Lijnders, was zijn vervanger. Ole Romeny maakte in die extra tijd zelfs nog 4-1 uit de rebound, waardoor NEC haast niet beter de rust in kon gaan.

In de tweede helft bleef NEC aanvallen en had Emmen eigenlijk niks meer in te brengen. Na een kwartier in de tweede helft was Achahbar heel dichtbij een hattrick en de 5-1, maar zijn kopbal op aangeven van Langil raakte de lat. De laatste twintig minuten gooide Lijnders Wojciech Golla in de spits met nog maar drie man achterin. NEC was nog een aantal keer dichtbij maar Emmen had de eigen goal in de tweede helft volledig dichtgemetseld. 

Daardoor is NEC nog een jaar veroordeeld tot het spelen van Eerste divisie-voetbal. FC Emmen heeft nog kans op promotie en gaat door naar de finale van de play-offs. Daar treedt het aan tegen de winnaar van FC Dordrecht – Sparta Rotterdam. 

Scoreverloop:
5′ Anass Achahbar (Steeven Langil) 1-0
11′ Anass Achahbar (Michael Heinloth) 2-0
14′ Alexander Bannink (Glenn Bijl) 2-1
43′ Frank Sturing (Michael Heinloth) 3-1
45+6′ Ole Romeny (rebound) 4-1

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Gele kaarten: Bijl, Bannink (FC Emmen), Sturing, Verdonk.

Opstelling NEC: Marco van Duin; Michael Heinloth, Frank Sturing, Wojciech Golla, Calvin Verdonk; Gregor Breinburg, Mart Dijkstra (80′ Kevin Jansen); Ole Romeny (68′ Guus Joppen), Anass Achahbar, Sven Braken (45′ Ferdi Kadioglu), Steeven Langil.

Opstelling FC Emmen: Dennis Telgenkamp; Stef Gronsveld, Jeroen Veldmate, Nick Bakker, Gersom Klok, Youri Loen (68′ Josimar Lima); Glenn Bijl, Alexander Bannink (78′ Keziah Veendorp), Michael Chacon; Anco Jansen, Cas Peters (65′ Mario Bilate).

Foto: Rob Koppers