Jasper Cillessen kan zijn geluk niet op na de 3-1 zege van NEC op PSV. In de slotfase was de doelman belangrijk, door een penalty van Luuk de Jong te stoppen.

“Vorig jaar, net voor het WK, ging die penalty er wel in. Nu winnen we ook nog eens. Het hele stadion ging los”, begint een stralende Cillessen tegenover ForzaNEC. “Dit geeft aan hoe ik gesteund word door deze supporters. Dat is wel extra speciaal. Ik ben natuurlijk ook niet van steen. Dit doet wel wat met je. Het geeft mij het gevoel dat ik op de goede weg ben. Hiervoor ben ik teruggekomen. Ik wil De Goffert het plezier teruggeven. Het liefste onder de lampen Europees voetbal gaan spelen.”

Daarmee blijft de Groesbeker, ook na de 3-1 overwinning op PSV, zelfkritisch. “Ik weet dat ik vorig seizoen ballen pakte waarbij ik bij mijzelf dacht: ‘hoe pak je die?’. Die momenten heb ik dit seizoen nog niet zo vaak gehad.” Cillessen beleefde afgelopen jaar veel moeilijke momenten. De goalie lijkt dat nu van zich afgegooid te hebben. “Ik heb een moeilijk jaar gehad. In de zomer heb ik de knop omgezet en ben ik van ver gekomen. Het ging stapje voor stapje, maar hiervoor ben ik heel diep gegaan.”

Penaltymoment

Eerder dit seizoen leek de doelman al een penalty te stoppen in de uitwedstrijd tegen RKC. Echter moest die penalty opnieuw genomen worden. De strafschop werd toen alsnog binnengeschoten. “Daar kan niemand meer over zeiken, haha. In Spanje heb ik al wel een aantal strafschoppen gepakt. Dat wilde in Nederland nog niet lukken. Gelukkig kunnen we dat na vanavond ook afvinken. Ik keek nog wel even naar m’n ploeggenoten of ze niet te vroeg waren ingelopen. Dat was niet het geval.” Ook door de 3-1 voorsprong die de Nijmegenaren hadden was er een gevoel in het stadion dat Cillessen weleens de penalty van Luuk de Jong kon pakken. “Dat gevoel heb ik vaker gehad. Je hoopt dat hij hem niet zo zuiver binnen schiet als tegen Dortmund. Dan moet je ook het geluk hebben.”

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Top drie

“Deze wedstrijd staat, naast mijn debuut, in mijn top drie gespeelde wedstrijden voor NEC”, geeft de doelman aan. “Laten we hopen dat de mooiste op 21 april erbij komt te staan.” Welke dan nog meer in dat lijstje wedstrijd staat hoeft de goalie niet lang na te denken. “Dat is AZ-uit van vorig seizoen. Met het recordaantal reddingen.” De halve finale tegen Cambuur? “Daar heb ik één mooie redding gehad.”

Door de overwinning op PSV komt Europees voetbal heel erg dichtbij weet ook de Groesbeker. “21 april is de kortste weg naar Europa en anders plek vijf of via de play-offs. Het is mogelijk om vijfde te worden, maar dat zal lastig gaan worden. Het liefste word ik achtste en pak ik die beker”, sluit een trotse Cillessen af.

Foto: Rob Koppers