NEC is de laatste tijd goed bezig en dat zorgt voor een goed gevoel binnen de Nijmeegse selectie. Trainer Rogier Meijer ziet dat zijn ploeg steeds meer vertrouwen krijgt en dat hij met zijn team een goede weg is ingeslagen. Zaterdag wacht met FC Twente een zware tegenstander, maar Meijer ziet ook tegen de nummer drie van de Eredivisie kansen.

“Zonder onszelf te overschatten, denken we wel van Twente te kunnen winnen. Zij hebben natuurlijk wel een uitstekende ploeg en staan niet voor niets derde. We gaan er uiteraard voor en denken dat we kans maken in een thuisduel tegen Twente”, begint Meijer na de training van vrijdag. “Dit wordt de derde wedstrijd in de week en soms sluipt er dan in dat je denkt dat het met net iets minder energie ook kan lukken. Dat kan morgen niet. Twente is momenteel gewoon een topploeg en daar zullen we voor de volle 100% tegen moeten spelen. Dan hebben we kans, want we hebben laten zien dat we goed kunnen voetballen.”

“We maken kans door onze eigen manier van voetballen. Twente heeft voorin en op het middenveld zeker kwaliteiten. Wij zullen dus agressief moeten zijn in het afjagen. Als dat niet lukt zullen we compacter moeten spelen. Aan de bal liggen er zeker mogelijkheden en zeker als jij kijkt naar hoe wij de afgelopen weken opbouwen en tot aanvallen komen. Dat moeten we op die manier voortzetten.”

Sterke reeks

De laatste keer dat NEC een wedstrijd verloor was tegen Ajax (1-2). Dat was op 3 december. De laatste keer dat de Nijmegenaren daarvoor zonder punten het veld afliepen was alweer begin oktober. Een goede reeks dus. “Het is denk ik logisch dat als je in dertien wedstrijden maar één keer verliest, dat er een erg goed gevoel is in de ploeg. Dat geeft ook een bepaald vertrouwen, dat wat we aan het doen zijn de goede kant op gaat en ook lukt. Je ziet dat ook in de eerste helft tegen Go Ahead Eagles. Uiteindelijk mag je jezelf niet overschatten, want alles begint met hard werken en je taken uitvoeren. Zeker tegen een ploeg als Twente, anders ben je gewoon kansloos.”

“Ten opzichte van woensdag hebben we Bart (van Rooij, red.) terug bij de selectie. Hij zal ook spelen morgen”, zo bevestigde Meijer. Tegen Go Ahead was Sai van Wermeskerken nog de rechtsback en de Japanse-Nederlander speelde een puike pot. Deze beloonde hij met een wereldgoal. “Hij heeft het heel goed gedaan woensdag, maar hij weet ook waarom hij gehaald is. Ik heb vertrouwen in Bart en daarom speelt hij. Elayis (Tavsan, red.) heeft weer meegetraind. Wel nog individueel en dus niet met de groep. Als dat verder goed gaat kan hij na het weekend de groepstraining hervatten.” Als de buitenspeler er dan nog is. “Ja, dat weten we niet zeker inderdaad. Verder missen we Lasse Schöne, Brayann Pereira en Youri Baas. Meestal als de resultaten een beetje goed zijn dan zijn er niet zoveel pijntjes.”

Nieuwe aanwinst

Een nieuweling in de selectie van Meijer is Yvandro Borges Sanches. De pas 19-jarige buitenspeler viel tegen Feyenoord en Go Ahead in een maakte daarin een redelijk indruk. “Hij is natuurlijk pas twee weken hier en is erg rustig. Als hij eenmaal aan de bal is ontdooit dat wel zeg maar”, vertelt Meijer over de Luxemburger. “Daarnaast spreekt hij erg veel talen. Ik heb donderdag even met hem gesproken over de wedstrijd. Dan is hij ook nog wel een beetje in zichzelf. Ik denk dat dat ook logisch is als je in een groep terechtkomt die elkaar al veel langer kent. Je komt ook nog uit het buitenland. Gelukkig hebben we wel jongens die Frans, Duits en Engels spreken. Hij past er prima bij en ik ben blij dat hij bij ons is. Je zag ook tegen Go Ahead dat hij echt kwaliteiten heeft. Sommige acties waren wat ongelukkig, maar hij zet ook Rober (González, red.) één op één met de keeper.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Op het moment dat hij één tegen één speelt moet hij erlangs flitsen en diepgaan. Hij kan wel nog werken aan het drukzetten soms en het meespelen. Dat is voor hem ook nieuw dus dat is niet meer dan logisch. Dat bespreken we dan met elkaar. Zijn snelheid en diepte zijn wel iets wat we altijd kunnen gebruiken. Het liefst heb je dat alle spelers dat van zichzelf hebben, maar je ziet bijvoorbeeld dat Kodai (Sano, red.) meer een speler is die naar binnen en naar het middenveld speelt. Sontje (Hansen, red.) is de enige die ook die pure snelheid heeft. Yvandro heeft dat ook en het is lekker dat je zo iemand dan kan inbrengen. Helemaal als je tegen Go Ahead wat lager speelt op een gegeven moment.”

Foto’s: Rob Koppers