NEC heeft in eigen huis tegen SC Heerenveen zijn derde overwinning van het seizoen gemaakt. In de Goffert konden de supporters genieten van een sterk en aanvallend NEC. SC Heerenveen was niet bij machte NEC pijn te doen, daar de verdediging prima stond opgesteld en zo de vierde clean sheet van het seizoen binnensleepte. Het werd 2-0 tegen de Friezen.

De wedstrijd in Nijmegen was op voorhand een spannende wedstrijd, getuige de plekken van de twee ploegen op de ranglijst. SC Heerenveen, dat doorgaans mee doet om de plekken om Europees voetbal, stond met één overwinning, drie gelijke spelen en een nederlaag één plek onder NEC op de elfde plek.

Bij Heerenveen was spits Mitchell te Vrede niet op tijd fit, waardoor Henk Veerman zijn opwachting maakte in de punt van de aanval. NEC begon met een ongewijzigde basiself aan de wedstrijd tegen de Friezen. Ook Christian Santos, die de afgelopen wedstrijden behoorlijk werd bekritiseerd door de NEC-aanhang, mocht beginnen omdat Mihai Roman volgens Ernest Faber nog niet fit genoeg was. De spits, die vorig seizoen in de Jupiler League tot 23 goals kwam, werd ervan beschuldigd niet voldoende kwaliteit te bezitten voor in de Eredivisie.

Zijn NEC begon goed aan de wedstrijd en SC Heerenveen overtuigde niet. Sterker nog, het was NEC dat in het eerste half uur de dienst uitmaakte. Navarone Foor was dicht bij de openingstreffer. Toch kwam NEC gauw op voorsprong.

Een één-tweetje tussen Marcel Ritzmaier en Lucas Woudenberg stelde laatstgenoemde in staat een voorzet af te leggen op Christian Santos. Die werd doorzien door een Heerenveen-verdediger, maar in de kluts kwam de bal toch voor de voeten terecht van Santos, die met geplaatste schuiver NEC aan de leiding bracht. 

NEC had de score voor rust eigenlijk moeten verdubbelen met de kansen die het had. Waar Foor de volledige verdediging kon doorkruizen en maar net op tijd werd tegengehouden, was een vrije trap van Ritzmaier bijzonder moeilijk te keren voor Erwin Mulder. Ook een schot van Anthony Limbombe en een kopbal van Santos waren niet goed genoeg om de keeper te passeren. 

In de tweede helft kwam Heerenveen iets beter uit de kleedkamer, maar nog steeds was het NEC dat de gevaarlijkste kansen had. Een volley van Foor ging maar net naast en een schot van Santos raakte de paal. Toch kwam de tweede treffer van de Venezolaan er. Een corner werd door Foor tegen de paal getikt en de rebound werd feilloos in het dak van het doel geschoten door Santos.  

Het laatste kwartier, met invallers Mihai Roman, Sam Lundholm en Mohamed Rayhi in de gelederen gebracht, omvatte niet veel spectaculairs meer. NEC was tevreden met de uitgebreide voorsprong en Heerenveen kon aanvallend niet genoeg inbrengen om tot grote kansen te komen. Een schot van Roman in de laatste minuut was nog gevaarlijk en de daaropvolgende corner werd door Santos maar net naast gekopt.

Met deze overwinning staat NEC, in ieder geval tijdelijk, zevende op de ranglijst. Heerenveen blijft slechts zes punten in het rechterrijtje bungelen. Tien punten uit zes wedstrijden is allerminst onverdienstelijk. Volgende week speelt NEC een lastige uitwedstrijd tegen regerend landskampioen PSV.

Opstelling NEC: Hannes Halldórsson; Todd Kane, Rens van Eijden, Wojciech Golla, Lucas Woudenberg; Gregor Breinburg, Marcel Ritzmaier (70′ Mihai Roman), Janio Bikel (79′ Sam Lundholm); Navarone Foor, Christian Santos, Anthony Limbombe (70′ Mohamed Rayhi).

Opstelling SC Heerenveen: Erwin Mulder; Pelé van Anholt, Jerry st. Juste, Lucas Bijker, Caver Cavlan (37′ Kenneth Otigba); Joey van den Berg, Simon Thern, Branco van den Boomen (74′ Stefano Marzo); Sam Larsson, Henk Veerman (37′ Tarik Kada), Luciano Slagveer.

Kaarten:
Kane (NEC), Van Anholt, Slagveer (SC Heerenveen)

Scoreverloop:
18′ 1-0 Christian Santos (Lucas Woudenberg)
74′ 2-0 Christian Santos (rebound)