NEC is er zaterdag in geslaagd om als eerste ploeg dit Eredivisieseizoen te winnen van PSV. In een spectaculair duel scoorden Lasse Schöne, Kodai Sano en Sylla Sow voor NEC, nadat PSV via Johan Bakayoko op voorsprong was gekomen. De Goffert ontplofte in totaal vier keer: Jasper Cillessen pakte op een erg belangrijk moment een penalty.

Onder toeziend oog van 12.540 mensen, door de nieuwe plekken aan het veld in De Goffert, betraden beide ploegen het veld. In Vak 080 gingen er toen een aantal spandoeken omhoog. Hiermee werd er door de NEC-fans een statement gemaakt tegen het nieuws van vrijdag, toen bekend werd dat het uitvak tijdens de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC leeg zal blijven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De wedstrijd begon evenwichtig. Beide ploegen kwamen tot kansen, al was PSV gevaarlijker. Al in de derde minuut kreeg Johan Bakayoko de bal voor zijn linkerbeen in het zestienmetergebied. Zijn schot ging naast. In de twintigste minuut was het de Belg die de bezoekers alsnog op voorsprong zette. Jordy Schouten kreeg veel ruimte aan de linkerkant en gaf de bal voor. Deze viel erg ongelukkig bij Bakayoko, die van dichtbij alleen nog maar binnen hoefde te tikken.

Toch deed NEC leuk mee. Voorafgaand aan het doelpunt speelde het spelbeeld zich veel af op de helft van PSV, maar tot echte grote kansen kwamen de Nijmegenaren niet. Het was twee keer Kodai Sano die de bal niet bij een medespeler kreeg na een snelle en gevaarlijke aanval voor NEC. Na het doelpunt was PSV de baas en mocht de thuisploeg van geluk spreken dat het vizier niet op scherp stond. Tegen de rust was het Mees Hoedemakers die vroeg deed drukzetten op de Eindhovense defensie. Alhoewel hij vervolgens net naast schoot, kreeg NEC een penalty na een overtreding op Sylla Sow. Lasse Schöne ging achter de bal staan en bleef rustig: 1-1.

Snelle treffer

Gelijk na rust was het weer raak voor NEC. De Nijmegenaren kwamen via Hoedemakers op links bij Calvin Verdonk. Die gaf de bal terug aan de linksbenige middenvelder, die gelijk schoot. Walter Benítez kon in eerste instantie nog keren, maar het was Sano die de rebound benutte.

Het spel bleef op en neer golven. PSV ging opzoek naar de gelijkmaker, maar ook NEC bleef goed meespelen. Bart van Rooij en Lasse Schöne moest het veld al voor zestig minuten speeltijd verlaten en de Nijmegenaren leken het alleen maar lastiger te gaan krijgen. Toch was het NEC dat toesloeg. Invaller Brayann Pereira kwam door over rechts en gaf voor. Sow was alert, kwam voor zijn man en tikte bij de eerste paal binnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Met nog zo’n halfuur te spelen hield NEC relatief eenvoudig stand. Dat was tot minuut tachtig. Pereira maakte een overtreding en nadat arbiter Nijhuis voor de tweede keer naar het VAR-scherm werd geroepen, kreeg ook PSV een penalty. Luuk de Jong ging achter de bal staan en het publiek stond achter hem. Of dat hielp is onduidelijk, maar Cillessen pakte de strafschop en De Goffert ontplofte.

Tekst gaat verder onder het X-bericht.

Door de overwinning doet NEC uitstekende zaken in de strijd om plaatsen die aan het einde van het seizoen recht geven op play-offs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren gaan zelfs over Ajax heen en staan nu voor even vijfde in de Eredivisie. Ajax speelt later dit weekend nog uit tegen PEC Zwolle.

In het kort

Wedstrijdverloop:
20′ 0-1, Bakayoko
43′ 1-1, Schöne
49′ 2-1, Sano
63′ 3-1, Sow

Gele kaart: Ramalho, Veerman (PSV)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij (53′ Pereira), Sandler, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Sano, Schöne (62′ Olden Larsen); González (90+2′ Ross), Sow, Baas

Opstelling PSV: Benítez; Teze, Ramalho (59′ Mauro Junior), Boscagli, Dest; Schouten, Til (59 Pepi), Veerman; Bakayoko, De Jong, Lozano (46′ Tillman)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Toeschouwersaantal: 12.540

Foto’s: Rob Koppers