Technisch directeur Carlos Aalbers van NEC zoekt nog altijd naar een nieuwe centrumspits en daar is alle reden toe, zo blijkt uit de statistieken. De Nijmeegse formatie boette met het vertrek van clubtopscorer Björn Vleminckx het nodige scorend vermogen in en ontbeert in aanloop naar de eerste competitiewedstrijd, uit bij sc Heerenveen, nog altijd een doelpuntenmachine.
Vleminckx produceerde de afgelopen jaargang 23 competitiedoelpunten en kroonde zich daarmee tot topscorer van de Eredivisie. Die fraaie prestatie leverde de 25-jarige Belg deze zomer een transfer naar Club Brugge op en de aftocht van de centrumspits zal zich, zoals het er nu naar uit ziet, laten voelen.
De blonde aanvalsleider was vorig seizoen met 23 treffers en vijf assists direct betrokken bij 28 van de in totaal 57 goals van de Gelderse formaties: een percentage van bijna 50%. De tweede plaats op de lijst van de Nijmeegse topscorerslijst werd met zeven doelpunten gedeeld door middenvelders John Goossens en Lasse Schöne, die gezamenlijk ook nog veertien keer als aangever fungeerden. Het is echter nog maar de vraag of hoofdtrainer Alex Pastoor na 31 augustus, wanneer de transfermarkt sluit, nog de beschikking heeft over de twee, daar beiden kunnen rekenen op de nodige interesse en niet onwelwillend staan tegenover een transfer.
Met het vertrek van Vleminckx, Niki Zimling (beiden Club Brugge), Bas Sibum (Alemannia Aachen), Lorenzo Davids (FC Augsburg), Thomas Chatelle (teruggekeerd naar RSC Anderecht) en Rick ten Voorde (verhuur aan RKC Waalwijk) leverde NEC statistisch gezien een boel in: 33 treffers (57,89%) en 13 assists (34%).
De club versterkte zich tot op heden met vijf nieuwe spelers. De spitsen Stef Nijland en Melvin Platje werden (tijdelijk) overgenomen van respectievelijk PSV en FC Volendam, terwijl Ryan Koolwijk (Excelsior), Nick van der Velden (AZ) en Abdisalam Ibrahim (Manchester City) de middenlinie van een kwaliteitsinjectie dienen te voorzien. Hoewel de equipe van Pastoor in de voorbereiding op het nieuwe jaar bij vlagen fraaie staaltjes voetbal demonstreerde, werd ook duidelijk dat de ploeg moeilijk tot scoren komt. In zeven oefenwedstrijden liet NEC 23 keer het net bollen, waarvan 18 maal tegen de amateurverenigingen Beuningse Boys en AWC Wijchen. Geëxperimenteerd werd met spelverdeler Lasse Schöne als diepste man, maar duidelijk was dat de 25-jarige Deen beter tot zijn recht komt achter een balvaste midvoor, zoals vorig seizoen met Vleminckx het geval was.
Met Nijland (57 in vier jaar profvoetbal), Platje (32 in vier jaar profvoetbal), Koolwijk (40 in vier jaar profvoetbal), Van der Velden (52 in acht jaar profvoetbal) en Ibrahim (één in één jaar profvoetbal) verzekert NEC zich van 182 wedstrijden ervaring op het hoogste niveau. Hoewel het vijftal overduidelijk beschikt over voetballend vermogen en talent, is het maar de vraag welke aankoop in staat zal zijn een acceptabel aantal treffers te maken over een gehele jaargang. Nijland scoorde nooit vaker dan vier keer in één seizoen, het record van Platje ligt op zeven goals, Van der Velden zag zijn naam in de Eredivisie slechts tweemaal eerder op het scorebord verschijnen en Koolwijk deed het met één goal zowaar nog slechter. Ibrahim was nimmer trefzeker in zijn huidige loopbaan.
Hoewel de kwaliteiten van de drie laatstgenoemden wellicht elders liggen, is het gebrek aan scorend vermogen op het middenveld zorgwekkend te noemen en het verschil met vorig jaar op voorhand enorm. Zimling (4), Sibum (3) en Davids (2) lieten zich ook aanvallend gelden en pikten hun doelpunten mee. Dat laatste lijkt bij de nieuwelingen die komend jaar voor de defensie gaan opereren nog maar de vraag.
Voorin waren Erton Fejzullahu (acht duels), Leroy George (22 duels) en Cayfano Latupeirissa (tien duels) er vorig seizoen ook al bij; zij kwamen toen tezamen aan drie treffers. Dit NEC herbergt geen voetballer die in het verleden bewezen heeft een garantie voor doelpunten te zijn.
Het moge duidelijk zijn: zonder scorende aanvalsleider zal het voor nieuwbakken coach Alex Pastoor een schier onmogelijke taak worden om zijn manschappen naar het linkerrijtje in de Eredivisie te leiden.