Cas Odenthal is een van de minder bekende namen in de selectie van NEC die aan de voorbereiding is begonnen. De achttienjarige centrumverdediger mag ruiken aan het echte werk bij de hoofdmacht na een goed seizoen bij de onder 19. Afgelopen dinsdag scoorde hij twee keer in de oefenwedstrijd tegen Overasseltse Boys (0-16).

Odenthal kopte in de tweede helft raak uit een corner en werkte de bal later nog een keer binnen na doorkoppen van Joey van den Berg. “Eigenlijk had ik er drie moeten maken, een kopbal die erin had gekund”, sprak Odenthal tegen ForzaNEC. “Maar het was een gouden ervaring voor me. Ik heb nog nooit in het eerste gespeeld, mijn officieuze debuut. Het was fantastisch om er te staan. Ik heb alle foto’s van die wedstrijd opgeslagen.”

De verdediger begint aan zijn tweede seizoen bij NEC. Hij kwam vorige zomer over van FC Utrecht en speelde één jaar bij NEC onder 19, eerst onder Rogier Meijer en later kort onder François Gesthuizen. “Nu woon ik hier en studeer ik bedrijfskunde aan de universiteit. Ik mag de eerste twee weken van de voorbereiding meedoen. Daarna kijken ze wat verder de plannen zijn. Als ik het goed doe, mag ik blijven. Ik zie wel hoe het gaat. Het is een mooie ervaring. Het gaat een stuk sneller dan bij de jeugd, de spelers zijn slimmer en fysiek sterker. Ik maak hier echt stappen. Je hebt veel aan de ervaren spelers als Sven, Joey en Rens.”

Op voorspraak van Meijer en Gesthuizen mag Odenthal nu meedoen bij het eerste. “Vorig seizoen, na de laatste competitiewedstrijd tegen AZ onder 19, hoorde ik dat ik mee mocht doen aan de voorbereiding. Ik kreeg ook meteen vakantie, drie weken. Iets minder lang, maar daardoor kon ik bij de eerste training aansluiten. Dat had ik er wel voor over. Ik heb vorig jaar mijn best gedaan, maar het was wel fijn dat ik te horen kreeg dat ik mee mocht.”

Bij de hoofdmacht heeft Odenthal te maken met drie hoofdtrainers, want Meijer en Gesthuizen vormen met Adrie Bogers een driemanschap. “Meijer en Gesthuizen hebben een goede indruk op me gemaakt bij onder 19. Bogers ken ik wat minder goed, maar hij is ook een prima trainer. Het is wel even wennen. In de jeugd had ik altijd één hoofdtrainer. De taakverdeling is wel duidelijk, zo komt dat ook over op het team. Tot nu toe gaat dat prima.”

Odenthal leert onder anderen van Matthias Bossaerts en Rens van Eijden. “Ik probeer de opbouw te verzorgen, de spitsen uit te schakelen en goed te coachen. Daar wil ik nu stappen in maken. Tegen Overasselt vielen we natuurlijk vooral aan. Kon ik een beetje de opbouw verzorgen, maar zelfs dat was eigenlijk niet nodig. Het was net handbal, met alle spelers om het doel.”

Op korte termijn krijgt Odenthal te horen of zijn verblijf bij het eerste wordt verlengd. Volgende week vertrekt NEC op een kort trainingskamp naar Duitsland, waar wordt geoefend tegen SF Lotte en Wuppertaler SV. “Ik hoop dat ik mee mag, maar ik hoor het wel. Ik ga er niet naar vragen. Zolang ik niks hoor, zal het wel goed zijn. Anders sluit ik aan bij Jong, maar ik hoop zo lang mogelijk bij het eerste te blijven.”

Foto: Rob Koppers