De laatste wedstrijd van NEC in een goed gevulde Goffert is alweer meer dan een jaar geleden. Stadionspeaker Gerry van Campen mist de fans in het stadion en is daar zeker niet de enige in. Al meer dan twintig jaar is hij de stem van NEC, maar in een leeg stadion valt er ook voor hem weinig te genieten.

“Ik vind er zonder publiek geen reet aan”, vertelde Van Campen in de Jarda Podcast. “Dat heb ik twee weken geleden ook al bij ESPN gezegd. Er is ook geen reet aan. Het is dat ESPN vroeg om wat geluid vanuit het stadion, zoals bij een doelpunt en een wissel. Als je thuis kijkt, dan snap ik wel dat ze het willen. Maar uiteindelijk zit ik er voor Jan Lul. Ik zit nu ook op de tribune, want ik mag de bubbel niet in.”

Experiment

Tijdens het experiment tegen De Graafschap mocht Van Campen wel weer een keer langs het veld staan omdat hij toen net als iedereen getest was. “De gezichten van de spelers toen ze het veld opkwamen waren geweldig. Het enthousiasme was fantastisch en dan zaten er ‘maar’ 1100 mensen. Er was geluid, juichen en schreeuwen. Eigenlijk is het stom dat we dat niet meer gewend zijn.”

De mooiste wedstrijd die Van Campen ooit meemaakte als stadionspeaker is duidelijk. “Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat was Udinese-thuis. Alles klopte toen. We hadden al iets geregeld met vuurwerk. Maar als je dan ook nog wint en doorgaat. Maar ook de hele week ernaartoe met rood-groen-zwart in de stad. Later besef je pas hoe speciaal dat was. Het was een bizarre tijd.”

Opvolger

Bij NEC is iedereen gewend aan de stem van Van Campen als stadionspeaker. Een van de luisteraars vroeg wie hem ooit moet opvolgen. “Iedereen kan stadionspeaker zijn. Je moet alleen een beetje durven en een beetje doen. Ik doe dit ook wel langer dan twee weken. Het is een kwestie van trainen. Mijn eerste radioprogramma wil je echt niet horen. Ik vind het ook gewoon te leuk. Ik vind het écht te leuk.”

Van Campen blijft natuurlijk niet eeuwig stadionspeaker. “Jochem van Gelder heeft het weleens gedaan en Teun de Boer. Ik zou niet weten wie het na mij moet doen. Toen ik 52 was, zei hij dat ik rond mijn 55ste zou stoppen. Maar toen degradeerde NEC en dacht ik: dit kan ik niet maken. Nu denk ik: als NEC promoveert en weer in de Eredivisie komt doe ik het nog een jaartje en houd ik ermee op.”

Foto’s: Rob Koppers

Luister hieronder naar de Jarda Podcast met Gerry van Campen als gast: