Het Goffertstadion is toe aan een grote opknapbeurt. "We hebben altijd alles goed onderhouden, maar heel veel zaken zijn gewoon op. Ze zijn toe aan vervanging.", zegt de stadionmanager van NEC. De Gelderlander ging in gesprek met Theo van Benthum, die de vijf grootste tekortkomingen laat zien.

Het benodigde geld voor het onderhoud is er niet. "Als er al eens wat geld vrij komt, gaat dat in de regel in het spelersbudget. Dat snap ik, dat is belangrijk. Voor de renovatiewerkzaamheden zijn we daardoor wel op anderen, zoals de investeerdersgroep, aangewezen." Maar wat mankeert er dan zoal in het stadion?

Stadionstoeltjes
"De stoeltjes hebben zeventien jaar weer en wind moeten doorstaan. Dat is te zien, de kleuren worden steeds valer. Sommige stoeltjes zijn al eens vernieuwd, nadat de oudere waren gesneuveld. Hoe dat kan? Emotie, laten we het daar op houden. De kleur van de nieuwe stoelen is daarom een stuk helderder. Een stoeltje kost ongeveer 25 euro. Minimaal 10.000 zijn aan vervanging toe.", een simpele rekensom rekent dus 250.000 euro voor de vervanging van de stoelen.

Stadionverlichting
"Nog zo’n typisch voorbeeld van slijtage. De lampjes zijn niet het probleem. Als die kapot zijn vervangen we ze. Wel de masten zelf. De binnenzijden van de lichtinstallatie vertonen roestplekken, waardoor de reflectoren minder goed werken. Dat is noodzakelijk om voldoende licht op het veld te laten schijnen. Afgelopen jaar kregen we maar nét een licentie om met deze stadionverlichting te mogen spelen.", de kosten hiervoor liggen rond de 100.000 euro.

Tribuneverwarming
"We maken gebruik van 60 infraroodkachels, zodat het publiek tijdens de wedstrijd niet te veel kou hoeft te lijden. 40 kachels dateren uit eind jaren ’90, de overige kachels zijn zelfs nog ouder. Ze zijn op en werken nog maar amper. Een zo’n kachel kost 4.000 euro, dus al met al een behoorlijke kostenpost." Om deze te vervangen is er dus 240.000 euro nodig.

Hoofdveld toplaag
"Een goede grasmat is misschien wel het belangrijkste in het stadion. Die komt het spel ten goede en zorgt voor minder blessures bij de spelers. Om de groeiomstandigheden van het gras te verbeteren moet de bovenste 25 centimeter van het hoofdveld, dus inclusief ondergrond, worden vervangen. Het wordt nu ieder jaar moeilijker de grasmat in goede conditie te houden." De vervanging van de toplaag kost zo’n 100.000 euro.

Veldverwarming
"De warmtepompen functioneren onvoldoende om het veld vorstvrij te houden. Voor wedstrijden in de kou ben ik op dit moment genoodzaakt een externe verwarmingsketel, die op diesel stookt, van buiten het stadion aan te sluiten op ons warmtesysteem. De verwarmingsketel van het hoofdgebouw is ook alweer zo’n twintig jaar oud en bijna toe aan vervanging.", en dat kost dan zo’n 150.000 euro.

Foto’s: Rob Koppers