NEC begon haar voorbereiding nog in Weurt, inmiddels werkt de ploeg van trainer Rogier Meijer de trainingen natuurlijk weer af op sportcomplex De Eendracht. Daar is een hoop veranderd in het kader van het professionaliseren, waar technisch directeur Ted van Leeuwen bij zijn aanstelling op hamerde.

Maar wat is er nou precies veranderd? “We hebben nu twee velden gekregen, waar er eerst één veld én een kunstgrasveld lag”, begint Meijer. “Eén van die nieuwe velden bevat tien procent kunstgras, het zogenoemde hybride veld. Dat is hetzelfde veld als in het stadion.” Tussen de twee trainingsvelden in ligt een strook kunstgras. “Als je goed kijkt, zie je dat dat kunstgras iets oploopt met een paar procent, zodat we daar wat sprintvormen kunnen doen met weerstand omhoog.”

Een ander duidelijk verschil, wat de club wilt uitstralen, is rust. De trainingsvelden zijn afgeschermd met een zwart doek. Dat is niet om pottenkijkers te vermijden, maar juist om die rust te creëren voor de selectie. “Je kunt makkelijk door dat doek heen kijken, als je erachter staat. Je ziet de bebossing dan minder. Ik vind het heel mooi”, aldus Meijer.

Het is de volgende stap in de professionalisering van de club. Vorig seizoen zijn de kleedkamer en het spelershome al aangepakt. Dat was een duidelijke wens van Van Leeuwen, maar de beslissingen omtrent de trainingsvelden zijn wel in samenspraak gegaan met Meijer. “Uiteindelijk heb je vorig jaar heel weinig op een goed veld kunnen trainen. Veld twee werd al vrij snel slecht, dus kom je op kunstgras. Op veld twee werd je ook vaak gestoord door drukte van andere teams die bijvoorbeeld moesten omkleden, zeker op zaterdag was het heel druk. Het is niet dat je daardoor wedstrijden wint of verliest, maar dit geeft wel iets meer rust in je werk.”

Foto: Rob Koppers