In de top tien competities van Europa geeft NEC procentueel gezien de meeste speelminuten aan spelers onder de 21 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van statistieken bureau CIES. Gemiddeld geeft NEC 43,9% van de speeltijd aan spelers onder de leeftijd van 21.

Denk dan aan spelers als Ali Akman, Elayis Tavsan, Souffian El Karouani en Bart van Rooij. In Nederland is FC Groningen de runner-up met 23,4%. Over heel de wereld staat NEC tiende, maar de teams boven NEC komen niet uit in de top tien competities van Europa. Het gaat dan over teams in de Letse, Armeense, Noord-Ierse, Oekraïnse, Deense en de Montenegrijnse competities. Vooral in Letland zijn ze dol op het geven van speeltijd aan jonge spelers. Vier Letse teams staan in de Europese top tien. Bovenaan staat BKMA Yerevan. Zij geven bijna 80% speeltijd aan jonge spelers.

In de top vijf competities is Bayer Leverkussen de voorloper met net als Groningen bijna een kwart speeltijd voor jongelingen. Benieuwd naar het hele lijstje? Klik hier!

Foto: Rob Koppers