Voor NEC is Sparta Rotterdam de volgende test. De Nijmegenaren willen winnen en voorkomen dat zij het record van meeste gelijke spelen op rij gaan evenaren. Dat zal een lastig karwei worden, want Sparta is uitstekend begonnen aan de competitie. Sparta-trainer Maurice Steijn, die eind vorig seizoen werd aangesteld na het ontslag van Henk Fräser, heeft een attractieve manier van spelen ontwikkeld die bovendien resultaat oplevert.

De Rotterdammers verloren in de eerste negen duels alleen van de topclubs AZ, Ajax en stadsgenoot Feyenoord. Daardoor heeft Sparta als huidig nummer zes van de Eredivisie vier punten meer dan NEC (14). De grote man aan de kant van de Spartanen is Vito van Crooij. De linksbuiten scoorde al vijf keer in de Eredivisie en gaf ook nog eens drie assists. NEC zal op hem moeten letten, want Van Crooij scoorde tot nu toe al zijn goals in thuisduels.

Sparta is een voorbeeld voor de Nijmegenaren hoe je met aantrekkelijk spel kan presteren. Van NEC werd veel verwacht aan het begin van dit seizoen toen er grote namen werden gepresenteerd, maar ook Sparta heeft niet stilgezeten. Zo haalde de club onder andere international Jonathan de Guzman terug naar Nederland en werd huurling Younes Namli definitief overgenomen van Krasnodar. Deze spelers brengen een hoop ervaring naast de ervaren spelers die er al stonden met Adil Auassar en Bart Vriends.

Steijn beste Sparta-trainer sinds jaren 70

Trainer Steijn ziet ook dat zijn ploeg moeilijk te kloppen is. Sinds zijn aanstelling heeft Sparta van de dertien wedstrijden er zeven gewonnen. Het maakt Steijn de beste Sparta-trainer sinds de jaren 70. Dat huzarenstukje begon al eind vorig seizoen toen Steijn Sparta op wonderbaarlijke wijze in de Eredivisie hield. Inmiddels zijn zorgen over degradatie niet meer aan de orde voor Sparta. Alleen AZ presteerde beter in de laatste zes duels in de Eredivisie. Aan NEC om die goede reeks te doorbreken.

Steijn zal waarschijnlijk weinig gaan veranderen aan zijn elftal. Shurandy Sambo is er nog altijd niet bij na de rode kaart die hij pakte in het uitduel tegen RKC. Dirk Abels zal waarschijnlijk zijn positie overnemen, net zoals tegen Emmen vorige week. De Sparta Mars zal vroeg klinken zondag, zodat scheidsrechter Hensgens al om kwart over twaalf kan beginnen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Abels, Vriends, Auassar, Pinto; Verschueren, De Guzman, Mijnans; Namli, Lauritsen, Van Crooij.

Foto: Rob Koppers / Orange Pictures