Zaterdagavond neemt NEC het in de eigen Goffert op tegen Sparta Rotterdam. De nummer 17 van de Eredivisie staat virtueel op een veilige plek, maar koopt daar vooralsnog helemaal niks voor. Tegen NEC hopen de Spangenaren de goede lijn van afgelopen weken door te trekken, al weet verdediger Dirk Abels dat dat niet eenvoudig wordt. “NEC staat niet voor niets op tiende plaats. Ze hebben een goede ploeg met veel kwaliteit.”

Sparta speelde twee weken geleden aan de andere kant van de Waal tegen Vitesse en gaat dat duel pas in het Paasweekend uitspelen. De wedstrijd in Arnhem werd bij een 0-1 voorsprong voor Sparta gestaakt vanwege wanordelijkheden op de tribunes. Zes minuten staan er nog op de klok. “Ik had ze liever eerder ingehaald”, doet Sparta-coach Henk Fraser zijn beklag tegenover RTV Rijnmond. Daarbij doelt hij ook op de inhaalwedstrijd tegen mede-degradatiekandidaat Fortuna Sittard. Dat duel een maand terug afgelast vanwege storm Eunice. Daarom mag er dan ook een kanttekening worden geplaatst bij het puntenaantal van 20 wat Sparta op de 17e plaats brengt. 

Het tekent ook direct dat NEC toch wel moet hunkeren na een zege. Bij een nederlaag zaterdag kan Sparta dus tot op twee punten naderen en zolang alle andere ploegen de punten bij elkaar blijven sprokkelen kan NEC de magische 34 punten-grens niet snel genoeg bereiken. Fräser ziet dat niet zo. “NEC doet het fantastisch. Wat zij hebben bereikt, moeten wij nog maar zien te behalen. We maken een dramatisch seizoen door. We zijn wel op de goede weg om het te herstellen.” 

Fraser kan in Nijmegen geen beroep doen op Tom Beugelsdijk. De centrumverdediger kwam zaterdag in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles al binnen een minuut akelig in botsing en liep een zware hersenschudding op. Hij wilde zich dinsdag weer melden op de club, maar daar stak Fraser een stokje voor. “Wij moeten hem begeleiden en weer terugbrengen. We moeten voorzichtig met hem zijn.” 

Eerder dit seizoen moest NEC genoegen nemen met een puntje op bezoek in Rotterdam. Sven Mijnans maakte destijds vlak voor rust de openingstreffer van Jonathan Okita onschadelijk. NEC-Sparta begint zaterdagavond om 21:00 en staat onder leiding van Jochem Kamphuis.

Foto: Orange Pictures/Rob Koppers