NEC speelt vrijdag tegen Sparta Rotterdam. De Nijmegenaren reizen af naar Rotterdam. Op het Kasteel van Sparta heeft NEC al jaren niet gewonnen. Ook thuis tegen Sparta gaat het niet altijd gemakkelijk.

De laatste uit-overwinning tegen Sparta dateert uit 2008. Mario Been en zijn mannen boekten een klinkende 0-2 overwinning. Daarna werd er slechts een keer een puntje gepakt op het Kasteel. Dat was in 2014, want zelfs in het kampioensjaar werd er niet gewonnen op het Kasteel. Sterker nog, NEC gaf in de laatste twee minuten van de wedstrijd een 0-2 voorsprong uit handen.

Ons laatste bezoekje aan Sparta werd met 1-0 verloren. In een wedstrijd met nul kansen voor NEC had Sparta dus aan een goal genoeg. Op het einde kreeg NEC nog de kans omdat er een enorme scrimmage ontstond voor het doel van Sparta, maar de bal wilde er niet in. In het seizoen 2015/16 won NEC wel van Sparta. In de KNVB Beker was de ploeg van Ernest Faber veel te sterk voor Sparta en won het met 4-0.

Historische wedstrijden

Zo is Sparta niet alleen een lastige tegenstander voor NEC, maar ook een met veel historie. Sparta was de ploeg die NEC na 19 seizoenen Eredivisievoetbal liet degraderen. Ook is Sparta de tegenstander waar NEC kampioen tegen werd. In 2015 zag een bomvolle Goffert Christian Santos scoren. Het zou de kampioensgoal zijn. Een groot feest zou los barsten.

Toch blijft er een NEC – Sparta bij iedereen hagen. Juist ja, die van Potje. In 2008 stond NEC 1-2 achter tegen Sparta. Mario Been wisselt Patrick Pothuizen als pinchhitter in en hij doet zijn werk naar behoren. De verdediger scoort twee keer en laat alles en iedereen ontploffen van vreugde. Direct na zijn tweede goal, die ook de voorsprong voor NEC opleverde, werd hij gewisseld. Wat volgde was een staande ovatie van alle mensen in het stadion. Nee, deze vergeten we niet meer.

Foto’s: Rob Koppers