Op de slotdag van de winterse transferperiode was hij daar ineens. Sylla Sow werd door NEC overgenomen van Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren waren opzoek naar een spits en vonden die in de 27-jarige Sow. Tijdens de 3-1 overwinning op Heracles maakte hij zijn debuut en werd het voor hem een dag om nooit te vergeten.

“Dat is nog zacht uitgedrukt denk ik”, lacht Sow voor de camera’s van ESPN op de vraag of hij genoten heeft. “Het was echt een jongensdroom. Vandaag stond voor mij in het teken van genieten en dat heb ik gedaan. Vooral van de kleine dingen. Ik zag een paar ballenjongens en dacht: dat was ik vroeger. Toen ik moest warmlopen zag ik het kraampje waar ze nog altijd Croky verkopen die ik altijd hier at. Gewonnen, ingevallen, debuut gemaakt. Echt perfect.”

Nijmegenaar

Sow is een geboren en getogen Nijmegenaar en doorliep ook de jeugdopleiding van NEC. Tot een debuut in de hoofdmacht kwam het echter niet, maar na omzwervingen via FC Utrecht, RKC, Sheffield Wednesday en Go Ahead Eagles was het zaterdag eindelijk zo ver. “Ik kom hier vandaan. Het is ongeveer tien minuutjes vanaf hier. Als de wind goed stond kon je de wedstrijd volgen zonder te kijken. Ik ben sinds jongs af aan fan en dat ben ik gebleven. Dat het er nu uitkomt is niet te beschrijven.”

“Ik denk dat de liefde van beide kanten komt. Gelukkig is het niet alleen eenzijdig vanaf mijn kant haha. Ik vind dat ik wat hoor terug te geven aan het publiek, dus daarvoor zijn de aankomende wedstrijden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Op Deadline Day werd Sow de laatste geregistreerde transfer in Nederland. Het scheelde niet veel of hij had niet naar Nijmegen kunnen komen. Zijn elektrische auto was bijna leeg. “Ja ik had nog maar acht procent, ongeveer twaalf kilometer, en ik verwachtte eigenlijk niks meer. Toen ik gebeld werd ben ik de auto ingestapt en heb ik bij het eerste beste tankstation opgeladen. Hardlopen, duimpje omhoog en meeliften, ik had er alles aangedaan om nog te komen.”

Gele kaart

In de 85e minuut viel Sow in voor doelpuntenmaker Koki Ogawa. Toch was dat niet de eerste actie van de wedstrijd. Vlak na rust kreeg de spits, terwijl hij bezig was met zijn warming-up, een gele kaart. “Typisch Sylla”, kon de hoofdrolspeler er na afloop om lachen. “Ik was niet eens heel boos. Ik vroeg hoe het kon dat die keeper steeds de bal kon verplaatsen en zo langzaam mocht doen. Ik had namelijk het gevoel dat de scheidsrechter er niks van zei. De grensrechter nam dat alleen niet zo goed op en toen kreeg ik direct een gele kaart.”

“Het publiek kennende hier gaan ze na zo’n kaart juist meer achter de ploeg staan en snel daarna scoorden we ook. Achteraf was ik dus best blij met die gele kaart. De glimlach gaat er bij mij in ieder geval niet vanaf”, sluit Sow af.

Foto’s: Rob Koppers