Ineens was ie daar. Sylla Sow speelt voor de rest van het seizoen bij NEC. De transfer werd in het allerlaatste uur van Deadline Day bekendgemaakt en daarmee is de gewenste spits binnen. Niet alleen is de spitspositie dubbel bezet, NEC haalt ook nog eens een echte Nijmegenaar in huis, want NEC is de grote jeugdliefde van de nieuwe aanvaller.

Sow stond vrijdagmiddag direct op het trainingsveld met zijn nieuwe ploeggenoten. Zo wordt het Nijmeegskapitaal nog meer eens vergroot. Met spelers als Cillessen, Nuytinck en Van Rooij heeft NEC met Sow weer een ‘jongen van de club’ aangetrokken. “Dit voelt als thuiskomen, dat kan ik met honderd procent overtuiging zeggen”, zegt Sow tegenover Voetbal International. “Ik ken NEC, de cultuur van de club, de velden. Ik ken alles hier. Alles komt nu weer terug. Vroeger fietste ik altijd naar de club. Ik weet nog precies welke weg ik nam. Ik heb mezelf vannacht de tijd gegeven om even te dromen. Morgen is er gewoon weer een wedstrijd en ik ben hier gekomen om te leveren, niet om te dromen.”

Het had niet veel gescheeld of de transfer van Sow naar NEC was minder soepel verlopen dan dat het gegaan is. “Bij Go Ahead hebben we elektrische auto’s van de club. Toen ik in de auto stapte, merkte ik dat de batterij nog maar voor acht procent was opgeladen. Met acht procent kan ik net vijftien kilometer rijden. Gelukkig was het rustig bij het tankstation en kon ik meteen opladen. Twintig minuten later ging ik richting Nijmegen. Toen ik uiteindelijk binnenkwam, zag ik allemaal mensen rennen. Van het socialmediateam tot fotografen, iedereen liep door elkaar. Het was heel chaotisch en gehaast, maar we hebben alles op tijd kunnen doen”, lacht Sow.

NEC-verleden

Sow begon met voetballen bij Quick 1888 en kwam zo in de jeugdopleiding terecht van NEC, maar dat was niet gelijk een succes erkent de spits. “Ik werd door NEC gescout voor de talententrainingen. Toen mocht ik hier meedoen en op kleine goaltjes afwerken, dat was al bijzonder voor mij. In eerste instantie redde ik het alleen niet. Pas later overtuigde ik NEC. Ik speelde een paar jaar in de jeugd, viel toch weer af, maar ik werd later toch weer teruggehaald. NEC bleef telkens maar terugkomen.” En dat blijkt nu ook het geval, want via heel wat omwegen via FC Utrecht, Sheffield Wednesday en Go Ahead Eagles is hij weer terug bij NEC. Voor de club uit Deventer scoorde hij dit seizoen nog in De Goffert. Na afloop sprak hij al lovende woorden over zijn nieuwe werkgever.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In 2015 verliet Sylla Sow NEC voor de laatste keer. Hij stapte over naar FC Utrecht samen met vriend Patrick Joosten. Dat vertrek was lastig voor de nu 27-jarige spits. “Ik vond het een beetje apart hoe NEC in die tijd met me omging. Ik kwam binnen bij de directeur, hij was aan het bellen. Toen hij zijn telefoon weglegde en ik binnenkwam, zei hij dat ze mij een contract wilden aanbieden. Kort daarna begon hij weer te bellen en kon ik gaan. Het was niet te vergelijken met wat Utrecht deed. Ze hadden een heel plan en wisten precies wat mijn verbeterpunten waren. Bij NEC was het een heel kort gesprek en kreeg ik niet het idee dat ze me echt graag wilden houden.”

Toen moest Sow de knoop doorhakken en hij vertrok. “Dat deed wel pijn. Ik denk dat iedere jeugdspeler de droom heeft om uiteindelijk door te breken bij NEC. Daarom is het mooi dat spelers als Bart van Rooij en Dirk Proper zich nu hebben ontwikkeld tot vaste basisspelers. Zo hoort het ook. Er kan onderweg veel gebeuren en iedere situatie is anders, maar het was wel mijn insteek om hier prof te worden. Ik wilde hier slagen, in mijn stad. Nu krijg ik die kans alsnog en die wil ik niet laten liggen.”

Droom

NEC melde zich laat voor Sow. Dat maakte niet veel uit, want Sow had namelijk een afspraak met zijn zaakwaarnemer. “Ik heb direct tegen mijn zaakwaarnemer gezegd dat ik wilde gaan als NEC zich meldde. Anders was ik waarschijnlijk gewoon bij Go Ahead gebleven. Ik zou niet zomaar vertrekken. Er was ook een club uit Kazachstan die me wilde hebben. Nou, dat was niet iets wat ik zag zitten.”

De spits heeft zin om zich een half jaar te bewijzen bij NEC. Zijn ultieme droom voor de komende maanden? “Scoren tegen Vitesse? Nee, de droom is natuurlijk om de beker te winnen. Ik denk dat iedereen dat mooi zou vinden.” De spits is er tegen Heracles Almelo bij en is gebrand om te spelen. “Ik heb maar kort de tijd om me aan te passen en er te staan, maar ik heb veel zelfvertrouwen. Ik denk dat het wel goedkomt”, sluit Sow af.

Foto’s: Rob Koppers