In barre weersomstandigheden heeft NEC woensdagavond kinderlijk eenvoudig afgerekend met Almere City. In het Yanmar stadion werd het 0-4 voor NEC, net als twee jaar terug in de play-offs. Uitblinker aan de kant van de Nijmegenaren was Oussama Tannane. Met een fraaie vrije trap en een fijne assist had de middenvelder een belangrijk aandeel in de score.

NEC trad in de tweede ronde van de KNVB-beker aan in een nieuw rood-zwart tenue. Dat deden de Nijmegenaren met een aantal andere namen ten opzichte van het zwaarbevochten gelijkspel tegen Ajax. Er waren basisplaatsen voor Ibrahim Cissoko, Joris Kramer, Pedro Marques en Mattijs Branderhorst. Philippe Sandler en Magnus Mattsson bleven in Nijmegen en kregen rust van trainer Rogier Meijer.

Uitblinker Tannane

Beide ploegen begonnen sterk aan de openingsfase. Zo kon Branderhorst na twee minuten een zeker doelpunt voorkomen van Jeredy Hilterman, die 1-op-1 met de Nijmeegse goalie faalde. Cissoko was met zijn poging luttele momenten later al dicht bij een verdiende voorsprong, maar niet veel later was het Tannane die de score opende. Uit een vrije trap schoot de middenvelder de bal met een lekkere streep in de linkeronderhoek binnen. Na de openingstreffer kreeg NEC het even wat zwaarder. De ploeg ontsnapte toen Ilias Alhaft op de paal schoot en zag oud-NEC’er Anthony Limbombe meermaals gevaarlijk opstomen vanaf de linkerflink.

De Nijmegenaren slaagden er echter in om nog voor rust afstand te nemen van de thuisploeg. Een fraaie combinatie tussen Elayis Tavsan en Tannane bracht de vleugelspeler oog-in-oog met de doelman van Almere. Tavsan kon de bal van dichtbij gemakkelijk binnenschieten, waardoor beide ploegen de kleedkamers opzochten met een 0-2 ruststand.

Musaba trefzeker

In de tweede helft kon Rogier Meijer zijn spelers gaan sparen in aanloop naar de Gelderse derby aanstaande zondag. Dat deed de trainer helemaal met een gerust hart, toen op precies een uur spelen Pedro Marques aan alle onzekerheid een einde maakte. Dankzij een afgemeten voorzet van Souffian El Karouani hoefde de Portugese spits de bal alleen maar binnen te lopen. Marques werd, evenals smaakmaker Tannane, vlak na zijn doelpunt gewisseld. Tien minuten voor tijd bepaalde de vorige week gepresenteerde Anthony Musaba de eindstand op 0-4. Na een korte aanname op de rand van het zestienmetergebied schoot de buitenspeler de bal beheerst binnen.

Zo is de wedstrijd tegen Almere helemaal geen hinderlijke onderbreking geweest richting de derby tegen Vitesse, maar een welkome afleiding. De focus ging direct na het laatste fluitsignaal op het belangrijkste duel in maanden, want het uitverkochte uitvak met 400 meegereisde NEC-fans zette de selectie alvast op scherp. Zondag moet het om 12:15 gebeuren in Arnhem. Een dag eerder, op zaterdagavond, zal de ploeg van Rogier Meijer voor de buis zitten om te kijken wie de tegenstander in de achtste finales wordt in de beker: NEC haalt voor het derde jaar op rij de achtste finales van het bekertoernooi!

In het kort

Scoreverloop:
5’ Tannane 0-1
43’ Tavsan 0-2
63′ Marques 0-3
80′ Musaba 0-4

Geel: Alhaft (Almere City)

Opstelling NEC: Branderhorst, Van Rooij (76′ Lartey Sanniez), Márquez, Kramer, El Karouani; Schöne (76′ Verdonk), Tannane (67′ Duelund), Proper; Tavsan, Marques (67′ Dimata), Tavsan (61′ Musaba)

Opstelling Almere: Bakker; Akujobi, Van Bruggen, Barbet (76′ Rullens), Poll; Pena (67′ Kromah) , Resink, Alhaft (67′ Ritmeester van de Kamp), Pascu, Hilterman (67′ Pouwels) 18; Limbombe (46′ Royo)

Scheidsrechter: Alex Bos

Foto’s: Orange Pictures