De sneeuw laten ze bij NEC bewust op het veld liggen, hoe gek dat misschien ook klinkt. Theo van Benthum, stadionmanager van de Goffert, legt uit dat het geen gemakzucht of luiheid is dat er nog sneeuw op het veld ligt. NEC speelt aanstaande woensdag de kwartfinale van de KNVB-beker tegen VVV Venlo in Almelo, omdat in de eigen Goffert het veld nog niet onder de sneeuw vandaan is gekomen.

“De sneeuw is een goede isolator doordat het veel lucht bevat en daardoor blijft het veld eronder mooi zacht,” begint Van Benthum zijn uitleg. “Daarom laten we de sneeuw zo lang mogelijk liggen. Zeker met meerdere dagen harde vorst is het beter voor het veld om het te laten liggen ook omdat het sneeuwvrij maken van het veld niet zomaar gedaan is. We zijn er toch wel twee dagen mee bezig, alles moet namelijk handmatig van het veld worden geschoven anders beschadig je het veld.”

Dat is een probleem als het blijft vriezen. “Dan kan in die tijd dat we bezig zijn het veld bevriezen en hard worden.” Zelfs als er met de hand wordt gewerkt kan het veld al slechter worden. Kunstgrasvelden zijn een stuk makkelijker schoon te maken, dat duurt maar een halve dag omdat daar wel met machines gewerkt kan worden.

Inhaalwedstrijd

Omdat door de KNVB verplicht werd de bekerwedstrijd vóór de Champions League-wedstrijden van woensdag in te halen, is besloten uit te wijken naar Almelo. Voor die tijd was het niet zeker dat de vorst lang genoeg zou uitblijven. Als dan wordt schoongemaakt en het veld wordt hard dan wordt het ook gevaarlijk voor de spelers. “Daarnaast is de wedstrijd met zo’n veld waarschijnlijk ook niet om aan te zien”, grapt de stadionmanager. “Achteraf kan het zomaar zijn dat we wel hier hadden kunnen spelen, maar dat is achteraf en dat risico willen we niet lopen.”

Er bestaat wel iets om een veld met deze omstandigheden bespeelbaar te maken, een veldverwarming. “In het veld zit een buizenstelsel, net als de vloerverwarming bij je thuis, daar sluit je verwarmingsketels op aan om het veld op te warmen”, omschrijft Theo van Benthum. Helaas zijn er al jaren problemen met de veldverwarming in het Goffertstadion. De ketels kunnen niet het benodigde vermogen leveren en dus moeten er externe ketels worden ingehuurd die per wedstrijd zo’n 20.000 tot 25.000 euro kosten. Dat is echt te veel geld, zo legt van Benthum uit. “Omdat het in de Keuken Kampioen Divisie niet verplicht is vinden wij het zeker in deze coronatijd onverantwoord om hier zoveel geld aan uit te geven.”

Beste veld

Het biljartlaken in de Goffert staat op dit moment aan kop als gaat om de verkiezing tot beste grasmat van de competitie. Hiervoor geven de aanvoerders van de tegenstander na elke wedstrijd een cijfer voor het veld. Door de huidige omstandigheden wordt het veld er niet beter op. Ook de wedstrijden van de laatste weken die wel werden gespeeld ondanks “extreme weersomstandigheden” zullen misschien wel wat veranderingen in de ranglijst tot gevolg hebben, verwacht de stadionmanager. Maar in maart zal het gras weer groeien en dan kan het veld zich weer helemaal herstellen, legt Van Benthum uit. Gelukkig voor hem en NEC zullen er dus nog genoeg wedstrijden op een goed veld gaan volgen.

Mocht er binnenkort toch gevoetbald worden in het Goffertstadion dan zou het zomaar kunnen dat er fans meehelpen om de grasmat van hun ‘cluppie’ bespeelbaar te maken. “Als er zoveel ligt dan doe ik een oproepje via social media en dan kunnen mensen zich aanmelden om mee te helpen”, vertelt Van Benthum. “De afgelopen keer hebben we het met veel personeel en hun familie kunnen doen omdat er toen maar een paar centimeter lag.”

Via onze mediapartner RN7.

Foto: John Beckmann/RN7