Joshua Smits baalde woensdagavond van de nederlaag in de eerste oefenwedstrijd tegen de amateurs van NEC (1-0). De doelman keepte in de tweede helft en hield de nul. Dit seizoen gaat hij de strijd aan met Joris Delle om een plekje onder de lat.

"Dit is natuurlijk gewoon verschrikkelijk", zei Smits na afloop van het oefenduel tegen ForzaNEC.nl. "1-0 verliezen… We zijn net twee dagen aan de gang, twee trainingen gehad en nu de eerste oefenpot. We moeten elkaar nog een beetje leren kennen. Maar 1-0 verliezen van de amateurs is nooit leuk."

NEC miste spelers als Dario Dumic en Ferdi Kadioglu en dus maakten enkele talenten hun opwachting. "Het is een jonge ploeg. Er zijn wat jeugdspelers bijgekomen. Het is allemaal nog een beetje onwennig. We moeten echt nog goed gaan bouwen. Het duurt nog zeven weken tot de eerste wedstrijd. De komende weken zullen nog een tandje bijzetten."

Smits was ondanks de nederlaag wel tevreden over zijn eigen prestaties tegen de amateurs. "Ik heb de nul gehouden, daar staat een keeper voor. Daar ben ik wel tevreden over. Ik kreeg niet heel veel te doen, maar dat wat ik deed, deed ik goed. Het was wel weer lekker om te spelen."

Delle keepte in de eerste helft. De Fransman is de grootste concurrent van Smits, die zijn kans wil pakken. "Nieuwe trainer, nieuwe kansen. Ik schat mijn kansen wel oké in. Ik ga er in ieder geval volle bak voor, want ik wil gewoon weer keepen. Daarvoor ben ik voetballer geworden. Dit wordt mijn zevende seizoen hier. Zou mooi zijn als ik weer kan gaan spelen."

Adrie Bogers leidt sinds afgelopen maandag de trainingen en was ook in het eerste oefenduel de inval-hoofdtrainer. Volgens Smits is dat niet vreemd. "Het is eigenlijk zoals anders. Hetzelfde als wanneer er al een hoofdtrainer zou zijn. Adrie neemt de teugels een beetje in handen als hoofdtrainer, maar het voelt niet heel anders."