Joshua Smits stond vrijdag voor het eerst sinds 852 dagen in de basis bij NEC. En hij won meteen weer, met 3-1 van Almere City. Na afloop kon de doelman zijn geluk niet op. "Beter kan niet. Een basisplek én winnen. Dit is een goede start", zei hij tegen ForzaNEC.nl.

Smits kan zich zijn laatste basisplek nog goed herinneren. "19 april 2015, nota bene thuis tegen Almere City. Die wonnen we met 2-1. Dan is het nu heerlijk om terug te zijn. Ik heb er een goed gevoel over. Ook omdat we als team een goede wedstrijd hebben neergezet."

Afgelopen woensdag kreeg Smits van trainer Adrie Bogers te horen dat hij dit seizoen de eerste keus is onder de lat. "Ik was er natuurlijk blij mee. Ik ging geen feest vieren of zo, want ik moet eerst maar eens die wedstrijden goed afsluiten. Ik ga dan niet hoog van de toren blazen. Maar je wil natuurlijk wel spelen. En in de voorbereiding had ik het gevoel dat het goed ging."

Zeker in de tweede helft had Smits weinig te doen. "Ik heb niet veel ballen op doel gehad, dus ik kon me niet onderscheiden met reddingen. Maar ik heb wel veel moeten meevoetballen. Dat is ook de Jupiler League. Als je de betere ploeg bent, krijg je niet veel ballen. Maar net die twee of drie keer dat de tegenstander eruit komt, moet je alert zijn."

De eerste zege is dus binnen, maar NEC heeft nog een lange weg te gaan. Daar weet Smits met zijn ervaring in de Jupiler League alles van. "Je krijgt het tegen iedere club lastig. Je moet je voor iedere wedstrijd honderd procent opladen. Zeker als je straks tegen de beloftenteams speelt, waar de sfeer een stuk minder is. Elke wedstrijd moet je winnen, maakt niet uit hoe. Gewoon winnen, klaar."

Foto: Rob Koppers