Peter Hyballa is er nog altijd niet uit wie de eerste keeper van NEC wordt. Joshua Smits en Marco van Duin keepten tegen Real Sociedad allebei één helft en NEC wil er nog een keeper bij halen. “Concurrentie is altijd goed, daar word je sterker van”, sprak Smits na afloop.

Na het vertrek van Hannes Halldórsson leek Joshua Smits de eerste keus te worden. “Zo makkelijk gaat dat niet, was het maar zo. Er is nog geen eerste keus.”  Smits stond in het kampioenseizoen 2014/2015 onder de lat, maar miste door een blessure de rentree in de eredivisie.

In het oefenduel met Zulte Waregem kreeg Marco van Duin de voorkeur van Hyballa. “Hij wilde Marco ook aan het werk zien. Nu speelden we allebei een helft. Ik doe mijn best om volgende week te spelen, dat doet Marco ook. We zien het wel, uiteindelijk bepaalt de trainer wie er keept.”

En dan wil NEC er ook nog een doelman bij halen. “Dat moet ook wel. We hebben met Marco, Maarten en ik drie keepers. Maarten zal vooral bij de A1 en bij de beloften meedraaien, dus we kunnen nog een keeper gebruiken. We hebben vorig seizoen gezien dat het handig is om veel keus te hebben.”

Smits blijft positief, ook over de wedstrijd tegen Sociedad. “We gaven veel minder kansen weg dan in eerdere wedstrijden. Dat is heel positief, vooral omdat we in de laatste wedstrijden veel goals tegen kregen. We hebben meer vanuit de organisatie gespeeld. We kijken niet alleen naar het resultaat. Ja, we verliezen weer, maar we kijken ook naar het spel.”

Volgens de doelman lijdt de ploeg niet onder de reeks oefennederlagen. “We moeten positief blijven. Tuurlijk, we hebben geen nette reeks neergezet, maar we moeten positief blijven. Volgende week moeten we er staan. De sfeer is goed. We beseffen ook wel dat vijftien tegengoals in drie wedstrijden niet kan. Het is de voorbereiding, we proberen dingen uit. We gaan niet elkaar afmaken.”

Foto: Rob Koppers