NEC heeft de stijgende lijn niet doorgetrokken in Deventer en verloor moedeloos met 2-1 van Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren creëerden te weinig tegen de ploeg van ex-NEC-trainer Jack de Gier en verloren hierdoor terecht. Een treffer van Zian Flemming kwam te laat.

NEC startte afgelopen vrijdag met Okita in de basis. De Duitse-Belgische aanvaller stond in de aanval als vervanger van Anthony Musaba. Musaba liep in het duel met Helmond Sport een enkelblessure op. De verwachte revalidatietijd is lang. Musaba moet eerst vier tot zes weken met zijn enkel in het gips waarna er wordt toegewerkt naar zijn rentree op het veld.

Beide ploegen waren in de beginfase slordig. Veel ballen kwamen niet aan en het tempo lag laag. In de zevende minuut wist Go Ahead de eerst grote kans te creëren. In de kluts belandde de bal bij spits Antoine Rabillard, die de laag in de hoek schoot. Josef Kvida haalde de bal van de lijn.

NEC had in deze fase veel moeite met de opbouw, veel ballen werden ingeleverd en de thuisploeg maakte het spel. Toch loste NEC in de dertiende minuut een eerste schot. Jonathan Okita schoot tegen een verdediger waardoor het schot naast het doel belandde. NEC kreeg halverwege de eerste helft iets meer grip op het spel en probeerde een enkele keren een aanval op te zetten.

Al na bijna een half uur moest Go Ahead Eagles-middenvelder Mael Corboz door blessureleed het veld verlaten en plaats maken voor Alexander Bannink. Deze wissel bracht geen nieuwe dynamiek in het spel en beide ploegen wisten weinig opbouwends te creëren. Okita wist in de 42e minuut het eerste schot voor de Nijmegenaren binnen de palen te richten. Hobie Verhulst redde de te slappe inzet. Niet veel later floot scheidsrechter Siemen Mulder voor de rust en beide ploegen gingen met de stand 0-0 richting kleedkamer.

Tweede helft
Zowel NEC als Go Ahead kwam in de eerste minuut na rust dicht bij de goal maar beide aanvallen hadden een slordig vervolg. In de 50e minuut was het zover NEC kreeg de 1-0 tegen: Ahannach schoot op doel, waarna Branderhorst redding bracht, maar de bal losliet. Gevolg was dat Rabillard de bal rustig binnen kon tikken.

Niet veel later ging Kvida weer in fout door de lange bal van de Deventer verdediging te laten lopen waarna Rabillard de bal ongelukkig raakte en de bal ver over schoot. In de 61e minuut volgde een curieus moment en de 2-0. Scheidsrechter Siemen Mulder liet de mening van de grensrechter  (buitenspel) links liggen en liet doorspelen, omdat volgens hem de bal als laatst door een NEC’er werd geraakt. Hierdoor kon Go Ahead door en wist Ahannach op aangeven van Rabillard de bal binnen te tikken.

NEC probeerde wat terug te doen, maar wist het Verhulst lange tijd niet moeilijk te maken en bleef erg slecht spelen. Eagles-aanvoerder Jeroen Veldmate begaf het in de 79e minuut en werd gewisseld voor Joran Swart. Tegelijkertijd moest Ole Romeny plaats maken voor Velikonja. Ondanks het slappe spel van NEC wist Zian Flemming in de 84e minuut de bal in te tikken op aangeven van Randy Wolters.

Doordat Dijkstra in de 88e minuut geel pakte betekende dat dat hij in het volgende duel tegen NAC geschorst is. In de slot fase zette NEC alles op alles, maar zonder vervolg. NEC verloor met 2-1 in Deventer en zette stijgende lijn niet door.

Scoreverloop: 50’ Antoine Rabillard (Soufyan Ahannach) 1-0
                        61Soufyan Ahannach (Antoine Rabillard) 2-0
                        84’ Zian Flemming (Randy Wolters) 2-1
 
Gele kaarten: Lieftink (Go Ahead Eagles)
                        Flemming (NEC)
                        Rogier Meijer (NEC)
                        Navratil (Go Ahead Eagles)
                        Dijkstra (NEC)
 
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Rens van Eijden, Josef Kvida, Bas Kuipers; Mart Dijkstra, Jellert van Landschoot, Dirk Proper (71’ Randy Wolters); Jonathan Okita, Zian Flemming en Ole Romeny (79; Etien Velikonja).

Opstelling Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Jenthe Mertens, Sam Beukema, Jeroen Veldmate (79’ Joran Swart), Elso Brito; Mael Corboz (29’ Alexander Bannink), Soufyan Ahannach, Elmo Lieftink; Jaroslav Navratil, Antoine Rabillard (76’ Henri Anier), Martijn Berden.

Foto: Orange Pictures