Eeuwige roem door één wedstrijd. Jarda Simr weet hoe dat voelt. Twintig jaar geleden schoot de nu 44-jarige Tsjech NEC diep in blessuretijd Europa in. Dat was uitgerekend tegen RKC Waalwijk, de club waar NEC zaterdagavond met de steun van Simr op bezoek gaat. ForzaNEC waagde een belletje richting Tsjechië en vroeg Simr naar dit hoogtepunt, dat hem tot op de dag van vandaag blijft achtervolgen.

“Het seizoen 2002-2003 was voor mij eigenlijk niet best”, blikt de middenvelder terug. “Ik kreeg niet veel speeltijd, maar voor deze wedstrijd had ik de hele week al een gek gevoel. Ik hoopte dat ik in mocht vallen, want ik zou gaan scoren was mijn gedachte. Gelukkig bracht de toenmalig trainer Johan Neeskens mij in en scoorde ik ook nog eens de winnende. Wat daarna gebeurden was euforisch. Het feest na afloop met de spelersgroep en de supporters vergeet ik nooit meer. Het is het mooiste moment uit mijn voetbalcarrière. Daar ben ik de fans nog steeds dankbaar voor.”

Cultheld-status

Het besef van die ‘cultheld-status’ in Nijmegen komt pas later voor de oud-middenvelder. “Op dat moment was ik mij nog helemaal niet zo bewust van wat er allemaal gebeurde. Ik was toen 24 en op die leeftijd denk je er allemaal niet zo bij na. Je bent dan vooral bezig met het voetballen. Nu ben ik 44, een stuk ouder en misschien ook wel wijzer. Ik besef me nu dan ook pas hoeveel ik voor de supporters van NEC heb betekend. Ik ben echt trots dat ik in Nederland heb mogen voetballen voor NEC.”

Terug in Waalwijk

De Tsjech kan twintig jaar na dato nog steeds mooie herinneringen opnoemen uit zijn tijd in Nijmegen, maar veel in Nederland is hij niet meer. “In 2016 ben ik nog met Dennis Gentenaar naar NEC – Vitesse (1-1, red) geweest. Daarna ben ik eigenlijk niet meer bij NEC geweest.” Tot aan komend weekend, want Simr wordt door NEC terug gehaald naar Nederland om in Waalwijk oude tijden te herbeleven. “Ik zal samen met mijn dochter en vrouw naar de wedstrijd komen. Mijn dochter van bijna achttien heeft mij nooit zelf zien spelen, maar ik wil haar wel laten zien voor welke mooie club ik gevoetbald heb. Ik kijk er in ieder geval naar uit om alle fans weer te mogen zien.”

Ondanks dat Simr nauwelijks meer in Nederland te vinden is, volgt hij de club trouw. “Ik volg NEC op Facebook en bekijk wekelijks de stand. Alleen wedstrijden kijken lukt hier niet in Tsjechië. Al weet ik wel waar ze voor spelen. Ik hoop dat het NEC lukt om Europees voetbal te halen. Het is een prachtige club en stad. De supporters verdienen het om Europees succes mee te beleven. Als de spelers er vol voor gaan en alles geven, dan gaat dat ze zeker lukken”, sluit de Tsjechische cultheld hoopvol af.

Foto: Rob Koppers