De afsluitende training voor de derby tussen en NEC en Vitesse kende zaterdag weinig sfeer. Elk jaar stond die training in het teken van strijd en passie, gecombineerd met vuurwerk en fakkels, maar door het verbod van NEC lieten veel fans de training aan zich voorbij gaan. De fans die wel aanwezig waren – zo’n 250 man – bleven vooral stil.

Bij aankomst van de spelers leek het alsof niemand wist wat hij moest doen. Voorheen waren er kleurrijke fakkels, opzwepende spandoeken en de knallen van vuurwerk. Voor veel fans was dat reden om met zijn allen een sfeervol liedje in te starten. Maar tijdens deze training gebeurde er weinig. Geen gezang, geen geklap. Geluidloos liepen de spelers richting de andere kant van het veld.

Kleurloos
Toen de selectie hun eerste rondje om het veld maakte, probeerde een enkeling de overige fans over te halen om te applaudisseren, maar daar had de rest geen zin in. Het geklap van die ene fan hield dan ook snel weer op. Interactie tussen supporters en spelers was er nauwelijks. Een spandoek aan de korte zijde van het trainingsveld gaf al aan: ‘Pyroverbod zorgt voor kleurloze training.’ Of het echt aan dat verbod ligt, laten we in het midden. 

Supporters werden bij binnenkomst op De Eendracht gefouilleerd door de aanwezige stewards, die in totaal met twaalf waren. Bij een wedstrijd waren ze fans dat wel gewend, maar bij een ‘gewone’ training niet. De meeste mensen keken wat onwennig en ongemakkelijk toen ze zich van de stewards moesten omdraaien om gefouilleerd te worden. De sfeer was daardoor bij aanvang al kil.

De spelers en trainers weten echt wel wat er op het spel staat tijdens de Gelderse derby, maar de supporters konden hen zaterdag niet extra motiveren. Zonder vuurwerk en fakkels, maar ook zonder applaus of gejuich van de aanwezige fans. Zondag trappen NEC en Vitesse om 12:30 uur af.