Tijdens NEC-Vitesse op zondag 1 oktober zal er geen sfeeractie zijn vanuit Legio Noviomagum, zo schrijft de tifo-groep op hun website. Vanzelfsprekend balen zij hiervan. Legio verklaart de keuze om af te zien van een sfeeractie in een uitgebreid statement. NEC baalt – evenals Legio – van de ontstane situatie.

Geen verbetering

Legio Noviomagum, NEC’s vaste supportersgroepering die al jaren zorgt voor de meest fraaie spandoeken en choreo’s, stelt dat de afdeling commercie van NEC haar beloftes niet nakomt. Zo zou er vorig jaar, toen de wedstrijd tegen Vitesse verkocht was aan een commerciële partij, beterschap zijn beloofd aan de sfeergroep. Legio wilde toen een sfeeractie in het hele stadion organiseren, maar dat kwam door contractuele afspraken tussen NEC en Naswerkt niet van de grond. “Beloftes kom je na. Althans dat zou je zeggen. Inmiddels zijn we een jaar verder. Afdeling Commercie neemt ditmaal, zoals afgesproken, contact met ons op over de derby. Een lang verhaal kort, de situatie is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Geen (beloofde) verbetering.”

“Inmiddels hebben we, zonder tussenkomst van de commerciële afdeling van NEC, een goed gesprek gevoerd met de commerciële partner in kwestie. Het moge duidelijk zijn dat wij hen absoluut niks verwijten, de commerciële afdeling van NEC daarentegen wel”, is Legio duidelijk.

Boycot niet de oplossing

In een reactie laat de club weten zelf ook te balen van de ontstane situatie. “NEC betreurt de beslissing van onze sfeergroep Legio, want zij zorgen altijd voor een unieke sfeer tijdens onze thuis- en uitwedstrijden. We denken echter dat een boycot niet de manier is om problemen op te lossen. Het schaadt de club en ons gezamenlijke belang, omdat we als medewerkers en supporters – zeker tijdens een derby – als één blok achter onze ploeg moeten staan”, zo stellen zij.

“Allereerst begrijpen we het gevoel van Legio (waar we ze ook gelijk in hebben gegeven tijdens onze persoonlijke gesprekken), maar hebben we ook aangegeven dat we met meerdere facetten te maken hebben en dat we met de desbetreffende partner om tafel hebben gezeten om te kijken naar eventuele mogelijkheden. Het is ontzettend jammer dat er vervolgens direct een boycot volgt, terwijl we het idee hebben dat we vaak meedenken, bijvoorbeeld in de vorm van sfeeracties, vuurwerk bij laatste trainingen en een corteo. Na de derby zullen we met elkaar in gesprek gaan; ook in een goed huwelijk mag het wel eens botsen, maar daarna creëer je begrip voor elkaars standpunten en ga je samen de toekomst in.”

Zo dreigt een ietwat kleurloze derby. Op social media geven fans aan de club de ontstane situatie erg kwalijk te nemen.

Foto: Rob Koppers