Ayman Sellouf heeft er tijdens de voorbereiding al zes goals in liggen voor NEC en gaf vrijdag in de oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk een assist op Mike Trésor Ndayishimiye. De zeventienjarige middenvelder annex aanvaller geniet bij de Nijmeegse hoofdmacht en krijgt tijdens de eerste weken van het seizoen veel speelminuten.

"Van daaruit zien we wel waar het toe leidt", zei Sellouf tegen ForzaNEC. "Tot de competitie begint ben ik erbij, daarna moet de staf bepalen wat er verder gebeurt. Het voelt lekker om erbij te zijn. Ik ben 17, maar ik voel me volwassen. Bij de echte mannen. Ik leer veel van de andere spelers. Ik kan alleen maar voordelen noemen tijdens deze voorbereiding. Nu wil ik erbij blijven."

Sellouf is zeker niet het enige jeugdexponent dat zich mag laten zien. Tegen RKC speelde hij onder andere samen met Ole Romeny en Anthony Musaba, terwijl Bart van Rooij in de eerste helft al meedeed. "Het laat zien dat de staf van het eerste anders is gaan denken en kiest voor jeugdspelers in plaats van weer een transfervrije speler uit het buitenland. Spelers uit de jeugd kennen de club en hoeven zich niet aan te passen. Behalve aan het niveau."

Tegen RKC viel Sellouf in als aanvallende middenvelder nadat de trainers kozen om van 5-2-3 om te schakelen naar 4-3-3. Hij is multi-inzetbaar. "Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik op de vleugel zou invallen, maar deze keer was het op 10. Ik kan op meerdere posities spelen, focus me niet echt op één plek.

Dat NEC met 2-1 won zorgde voor vrolijkheid bij het talent. "Dit voelt toch een beetje als revanche voor die play-offwedstrijd, al was ik daar zelf niet bij. We oefenen tegen een Eredivisie-club en als je daarvan wint, weet je dat je goed bezig bent. In de tweede helft domineerden wij en kwamen we veel voor het doel. De laatste pass moet dan alleen nog goed zijn."

De switch naar 4-3-3 hielp NEC in de tweede helft. "Dat heeft het spel wel goed gedaan, met een nummer 10 tussen de linies. RKC begon daardoor te twijfelen. Die wijziging hielp ons. Dat wil niet zeggen dat 5-2-3 meteen slecht is. Je speelt er wat meer mee op de counter, met vijf verdedigers, zodat je je aanvallers diep kan sturen. Met 4-3-3 controleren we wat meer. Het is goed om met verschillende formaties te oefenen."

Foto: Rob Koppers