Een seizoenkaart bij NEC kost je volgend seizoen naar verluidt 20% meer dan afgelopen jaar. En dan hebben we het alleen over de prijs voor nieuwkomers die er in de Keuken Kampioen Divisie nog niet bij waren. Gouden seizoenkaarthouders: schrik niet als je komend seizoen het dubbele moet betalen ten opzichte van vorig jaar mei. ForzaNEC vergeleek prijzen van seizoenkaarten van alle Eredivisieclubs in het seizoen 2021/2022 en zet vraagtekens bij de forse stijging.

In dit artikel gaat het alleen over standaardprijzen. Kortingen voor jeugd en 65+’ers, restitutie door corona of andere loyaliteitsconcepten worden hierin niet meegenomen.

De goedkoopste seizoenkaart bij NEC kost dit seizoen €200, terwijl je voor de duurste €315 kwijt bent. Over het algemeen betaal je het laagste bedrag voor een zit- of staanplaats achter de goal, voor de duurste kaart zit je op de middenlijn. Met de stijging van 20% leert een snelle rekensom dat je komend seizoen zo’n €40 meer betaalt voor een plek achter de goal en je zo’n zestig euro extra kwijt bent op de middenlijn. Een fors bedrag waarmee NEC zich op basis van de prijzen van dit seizoen nestelt in de top zes van de Eredivisie. Bij FC Utrecht, SC Heerenveen en zelfs Ajax vond je vorige zomer goedkopere kaarten voor zeventien Eredivisie-duels.

Misplaatst en/of ambitieus?

Bij de VI stadiontest in maart werd een bezoek aan de Goffert recentelijk bijna als slechtste van Nederland beoordeeld. Het duurt lang om binnen te komen, nog langer om een bezoek aan het toilet te brengen en nóg langer voordat je een biertje kan drinken. En, hoe je het ook wendt of keert: seizoenkaarthouders hebben dit seizoen alles behalve waar voor hun geld gehad. De prestaties in de Goffert zijn op z’n zachtst gezegd beroerd (11 punten uit 14 duels) en dan had de club, ongeacht wie er schuldig was, ook nog eens haar zaakjes niet op orde en moest het stadion tijdelijk gesloten worden omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Maar waarom besluit de club dan toch om de prijzen te verhogen? Directeur Wilco van Schaik gaf in een ietwat overtrokken videoboodschap aan dat de club financieel weer een zwaar jaar heeft gehad. Het instorten van het uitvak, het spelen zonder publiek en de NOW-regeling, die slecht uitviel voor gepromoveerde clubs, zorgden ervoor dat NEC veel geleden heeft op financieel gebied. Suikeroom van de club, Marcel Boekhoorn, heeft verzekerd dat hij ook de komende jaren financiële gaten zal dichten, maar Van Schaik gaf aan dat hij het ook een verantwoordelijkheid vindt van de fans om NEC financieel te ondersteunen. Met de actie ‘Hand over het Hart’ vraagt de club fans om de compensatie die het mag aanvragen te laten zitten, zodat de club dat geld elders kan inzetten.

Overigens communiceerde de club helemaal niet dat fans hun geld terug kunnen krijgen. Er werd alleen aangeboden om de compensatie waar de supporter recht op heeft om te zetten in een korting voor een nieuwe seizoenkaart. Maar wat als iemand, net als NEC, echt heeft geleden afgelopen periode en zich komend seizoen simpelweg geen seizoenkaart kan veroorloven? Dan kan je, zo moest een supportersgroep zelf uitzoeken, met je kortingscode voor een nieuwe seizoenkaart fysiek langs gaan bij NEC om deze code in te wisselen voor geld.

Doorgroeien naar linkerrijtje

Maar er is meer dan al deze corona-beperkingen die de prijsstijging veroorzaken: gezonde ambities. NEC wil de komende jaren doorgroeien naar een stabiele Eredivisieclub in het linkerrijtje. Daarvoor zijn investeringen nodig, zoals de verbouwing van het stadion en het uitbreiden van de organisatie. Ook dat kost geld en dat moet ergens vandaan komen. “Willen we weer spelers als Schöne en Marquez zien, zullen we wel moeten”, is dan het veelgehoorde argument.

Hoe je het ook wendt of keert: met een uitverkocht stadion en alleen al een officiële wachtlijst van 1.000 potentiële seizoenkaarthouders kan NEC zich deze prijsstijging permitteren. Maar of het heel chique is naar haar trouwe achterban, die duidelijk niét om de peperdure Wilfried Bony vroeg, valt te betwisten.

Foto’s: Rob Koppers