NEC heeft de eerste wedstrijd van de play-offs om promotie kansloos met 4-0 verloren van FC Emmen en kan zo vrij zeker het spelen van Eredivisievoetbal volgend jaar vergeten. De Drentse club schoot uit de startblokken en profiteerde van een dramatische openingsfase van NEC. 

NEC stond met een totaal vernieuwde basiself aan de start. Janio Bikel, Kevin Jansen en Guus Joppen waren de vervangers van Mart Dijkstra (gepasseerd), Arnaut Groeneveld (hamstringblessure) en Calvin Verdonk (koorts). Het basisdebuut dit seizoen van Marco van Duin was al langer bekend. Joris Delle werd eerder deze week gepasseerd door Pepijn Lijnders.

De start van Van Duin was op zijn zachtst gezegd ongelukkig te noemen. Binnen acht minuten moest hij namelijk al twee goals incasseren uit standaardsituaties. Bij de kopbal van Jeroen Veldmate zag de doelman er niet goed uit, terwijl hij ook bij de 2-0 van Nick Bakker verkeerd gepositioneerd stond. Een kwartier voor rust schoot nota bene Nijmegenaar Youri Loen FC Emmen met een getoucheerde vrije trap zelfs op een royale 3-0 voorsprong.

NEC had anderszijds het meeste balbezit, maar kon in de eerste helft werkelijk geen vuist maken. De Nijmegenaren wisten geen enkele doelpoging te produceren. De 3-0 ruststand was volledig terecht en daardoor extra pijnlijk. In de rust greep Lijnders in. Anass Achahbar en Ferdi Kadioglu bleven achter de in kleedkamer, Sven Braken en Steeven Langil waren de vervangers.

Dat zorgde echter niet voor een totaal ander NEC. Nog steeds waren de kansen uitermate schaars. Een vrije trap van Breinburg die over de goal ging was eigenlijk de enige kans voor NEC, dat nog goed wegkwam toen Bikel eigenlijk zijn tweede gele kaart moest krijgen. De Portugees was persoonlijk schuldig aan de vierde treffer van Emmen. De vervanger van Dijkstra verspeelde kinderlijk eenvoudig de bal aan Mario Bilate, die meegaf aan Glenn Bijl. Hij passeerde Van Duin voor de vierde keer. 

De thuiswedstrijd van zondag lijkt een formaliteit te zijn voor Emmen. NEC zal daar met meer dan vier goals verschillen moeten winnen, iets waar NEC in deze vorm lang niet meer tot in staat is geweest.  

Scoreverloop:
5′ Jeroen Veldmate (Anco Jansen) 1-0
8′ Nick Bakker (Glenn Bijl) 2-0
32′ Youri Loen (vrije trap) 3-0
89′ Glenn Bijl (Mario Bilate) 4-0

Scheidsrechter: Martin van de Kerkhof

Gele kaarten: Chacon, Gronsveld, Telgenkamp, Klok (FC Emmen), Van de Pavert, Bikel, Breinburg (NEC).

Opstelling NEC
: Marco van Duin; Michael Heinloth, Wojciech Golla, Ted van de Pavert, Guus Joppen; Gregor Breinburg, Kevin Jansen (72′ Mart Dijkstra), Janio Bikel; Ferdi Kadioglu (46′ Steeven Langil), Anass Achahbar (46′ Sven Braken), Ole Romeny. 

Opstelling FC Emmen: Dennis Telgenkamp; Stef Gronsveld, Nick Bakker, Jeroen Veldmate, Gerson Klok, Youri Loen (88′ Tim Siekman); Michael Chacon, Alexander Bannink (54′ Keziah Veendorp), Glenn Bijl; Anco Jansen, Cas Peters (73′ Mario Bilate). 

Reacties
Lijnders: "Zo kunnen wij niet naar de Eredivisie"
Van de Pavert: "We zijn geen eenheid"
Golla: "Ik denk dat iedereen nog gelooft"