In de extra lange seizoen terugblik van de Jarda Podcast belicht Voetbal International-datajournalist Bart Frouws diverse opvallende statistieken uit het seizoen 2023/24. Zo evenaart NEC met 53 punten het puntenrecord. Waarvan 25 in uit wedstrijden ook nog niet eerder vertoond was. Ook vallen het aantal gemaakte doelpunten op en de fitheid van de selectie.

NEC heeft dit seizoen het hoogste aantal goals in de Eredivisie ooit voor de club gescoord. Ter vergelijking: drie jaar geleden in de KKD maakte NEC ook 68 doelpunten. Dit seizoen zijn de doelpuntenaantallen zo indrukwekkend dat zelfs de kampioenen van 2008 (PSV), 2009 (AZ) en 2010 (Twente) minder doelpunten maakten dan NEC dit jaar.

Naast de kwantiteit van de doelpunten, was ook de kwaliteit opvallend. NEC scoorde dertien doelpunten van buiten het strafschopgebied in de Eredivisie, zonder de prachtige doelpunten van Sai van Wermeskerken en Bart van Rooij uit de beker mee te rekenen. Dit is niet alleen het hoogste aantal van alle Eredivisieploegen dit seizoen, maar ook het hoogste aantal voor NEC deze eeuw.

Wellicht geluk en wellicht kwaliteit, maar NEC blonk uit in de afronding dit seizoen. Enkele voorbeelden: NEC had de hoogste schotconversie van alle ploegen dit seizoen. Dat gaat over het aantal schoten dat erin gaat. Maar ook het hoogste percentage schoten tussen de palen en het hoogste percentage benutting van kansen. Bijna de helft van de grote kansen werd omgezet in een doelpunt.

Expected goals

NEC is niet alleen uitgeblonken in de doelpunten, maar ook in expected goals. Dat is het aantal verwachte doelpunten aan de hand van de kwaliteit van de kansen, verwacht kon worden. NEC heeft  dan ook achttien doelpunten meer gescoord dan verwacht op basis van statistieken, een verschil dat in tien jaar Eredivisie niet eerder is gezien. Alleen Sporting Club de Portugal in de grote Europese competities maakte dit seizoen meer ‘onverwachte’ doelpunten, namelijk negentien.

Verdedigend kreeg NEC nog best veel schoten tegen. Slechts vijf ploegen hadden meer schoten tegen dit seizoen en slechts vier ploegen hadden meer expected goals tegen. Toch kreeg NEC slechts 51 doelpunten tegen, terwijl dit er volgens de statistieken 61 hadden moeten zijn, een verschil van tien goals. Alleen bij Go Ahead Eagles was dit verschil groter in defensief opzicht. Kijkend naar het doelsaldo had NEC daadwerkelijk plus zeventien, maar op basis van expected goals zou dit min twaalf moeten zijn. Dit verschil van 29 doelpunten is een doelpunt minder dan de totale productie van Vitesse, de minst scorende ploeg van het seizoen.

Dit kan al snel als een tikkeltje geluk kunnen worden bestempeld, maar je doet hiermee wel af aan bepaalde individuele klasse die je op defensief opzicht verricht hebt. Bijvoorbeeld Bram Nuytinck, die de meeste schoten heeft geblokt van alle spelers in de Eredivisie, maar ook de hoeveelheid geblokkeerde passes rondom het eigen doel. Nog een nuance hierbij is dat expected point soms ook met het wedstrijdverloop te maken heeft. “Als je 3-0 voorstaat en de teugels een beetje laat vieren waardoor je nog een hele karrenvracht aan schoten tegen krijgt, dan slaat dat model een beetje op hol. Maar als je naar een geheel seizoen kijkt komt het vaak wel aardig uit. En als je dan zesde eindigt terwijl je eigenlijk elfde had moeten staan, dan heb je het opvallend gedaan”, stelt Frouws.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Fitheid en consistentie

NEC gebruikte dit seizoen 28 spelers, waarvan 24 in de basis. Vanwege schorsingen en blessures heeft Meijer veel moeten husselen. Dit resulteerde in geen enkel elftal dat tweemaal hetzelfde was in de Eredivisie. Dus als jij het elftal van NEC neerzet op papier, hoe het elftal van 2023/24 eruit zou zien in de Eredivisie, dan heb je dus maximaal de kans dat je het ook daadwerkelijk ook maar tweemaal mee gestart bent.

De fitheid van de spelers zie je ook terug in de statistieken. Virtueel stond NEC tot de 60e minuut derde in de Eredivisie, in de 75e minuut vijfde en in de 90e minuut zesde. NEC verspeelde in de laatste 30 minuten van dit seizoen twaalf punten, het slechtste resultaat van alle achttien clubs. NEC heeft dus in de laatste 30 minuten van dit seizoen twaalf punten verspeeld. Als vergelijking alle ploegen in het linker rijtje zitten of op nul of in de plus, dat ze in het laatste halfuur punten erbij sprokkelen en zo is het ook de enige ploeg met punten in de min.

Ook bij de fysieke data scoort NEC slecht. Bij sprinten, high intensity runs en afstanden van meer dan twintig kilometer per uur scoort NEC bij de onderste regionen. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar het geeft wel een indicatie van de fitheid van de spelers. Je moet je dus ook niet helemaal blind staren op afgelegde afstand, want daar scoort kampioen PSV ook laag door de hoge hoeveelheid balbezit op de helft van de tegenstander.

Uitblinkende Spelers

Dirk Proper scoorde dit seizoen vijf goals en gaf vier assists, een flinke verbetering ten opzichte van de afgelopen twee seizoenen. Dit heeft ook te maken met de komst van Hoedemakers, waardoor er een dynamischer middenveld ontstond. Proper kwam vaker voor het doel en schoot tweemaal zo vaak.

Koki Ogawa viel op dit seizoen door elf keer te scoren in zijn debuutjaar als spits bij NEC. Meer dan de helft van zijn balcontacten in de zestien was een schot. Toch zijn er verbeterpunten; in een heel seizoen gaf hij slechts één assist en creëerde hij zeven kansen. Als je het vergelijkt met de andere spitsen dit seizoen creëerden hij 0,3 kansen waaruit geschoten wordt in 90 minuten. Bas Dost doet het een keer per wedstrijd en Sylla Sow doet dit 1,3 keer. De cijfers van Sow worden natuurlijk een beetje opgewaardeerd omdat hij steeds werd gebracht als invaller.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bij de uitblinkers hoor natuurlijk ook Magnus Mattsson, die in de winter voor een recordbedrag verkocht werd. Hij had het tweede aantal schoten, geslaagde dribbels en assists binnen het team. Hij was ook derde in gecreëerde kansen uit open spel en balcontacten in de zestien van de tegenstander.

Calvin Verdonk blonk uit met het tweede aantal gecreëerde kansen uit open spel en was ook verdedigend sterk met de meeste geslaagde tackles in de Eredivisie. Philippe Sandler was cruciaal voor de verdediging; zonder hem kreeg NEC het dubbele aantal doelpunten tegen. Dit geld ook voor Kodai Sano. Hij komt ook veel naar boven drijven als je kijkt naar spelers met punten behalen met hem als zonder hem. Ondanks de kwaliteiten die Sano heeft laten zien, blijft de doorstroom van jonge spelers bij NEC dun. Dit seizoen kregen tieners zoals Nils Rossen, Luc Netten, Sano en Yvandro Borges Sanches samen nog geen 300 minuten speeltijd.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van de Jarda Podcast met Bart Frouws!

Foto’s: Rob Koppers