NEC scoort dit seizoen simpelweg te weinig, maar de Nijmegenaren stichten ook te weinig gevaar. Na de wedstrijd tegen De Graafschap staat het totale aantal schoten van NEC op 361, wat goed is voor een vijfde plek in de Eerste Divisie. Kijken we naar de kwaliteit van die schoten, dan schrikken we behoorlijk.

Statistiekbureau Opta keek namelijk naar de kwaliteit van die schoten via de Expected Goals-statistiek. Bij Expected Goals (xG) wordt gekeken naar de kwaliteit van een schot of kans en in hoeverre een schot of kans een doelpunt zou moeten opleveren. Oftewel: heeft NEC in een wedstrijd een xG-waarde van 2, dan zou je op basis van de statistieken mogen verwachten dat de Nijmegenaren twee keer scoren in die wedstrijd.

Er bestaat ook een xG per schot, oftewel de kwaliteit van een schot. Daarnaar kijkend mag NEC zich flink achter de oren krabben. Bart Frouws van Opta berekende dat NEC op basis van deze statistiek helemaal onderaan staat in de Eerste Divisie. Oftewel: de kwaliteit van de schoten van NEC is tot nu toe het allerslechtst van de competitie. Als de Expected Goals worden vertaald naar het verwachte aantal punten (xPoints) zou NEC volgens Opta op de twaalfde plek staan in de Eerste Divisie.

Kijkend naar de non-pen xG, de Expected Goals-waarde zonder strafschoppen, dan was die in elf van de 24 wedstrijden van NEC lager dan één. Dat betekent dat de Nijmeegse ploeg in die wedstrijden op basis van de statistieken niet eens één doelpunt zou maken, afgezien van penalty’s.

Foto: Rob Koppers