Lasse Schöne is tevreden na het goede resultaat van NEC tegen FC Groningen. De Deen was erg te spreken over het veldspel van de Nijmegenaren. “Ik denk dat we zeker in de eerste helft een goede pot spelen. Ze hadden moeite met onze vele positiewisselingen. Het hielp ook dat Groningen maar twee centrale middenvelders had opgesteld. Wij hadden er drie staan. ik denk dat we het over het algemeen heel goed hebben gedaan.”

NEC creëerde een hoop kansen in de eerste helft en speelde goed combinatiespel. “We hadden heel veel mogelijkheden, maar dan was de laatste pass net niet goed genoeg. Het is dan wel heel lekker dat Ali attent was en de bal erin schoot.” Het elftal staat goed bij NEC met de ervaring van Schöne en Barreto in een centrale rol. “Dat denk ik ook wel. Dat zie je ook aan het plezier. Soms wordt je een boos, zeker nu zonder publiek hoor je dat goed. Dan hoor jezelf soms iets te hard. We hebben een jong en gretig elftal en ik heb er ook veel plezier in, maar het helpt ook dat je wint natuurlijk.

NEC moest natuurlijk met lege tribunes spelen en daar voetbal je niet voor volgens Schöne. “Het is natuurlijk fantastisch hoeveel mensen er dan nog komen opdagen achter de tribune. Het tekent wel wat voor steun we hier hebben. Wel jammer natuurlijk dat ze niet gewoon in het stadion zitten, maar het is niet anders.” Schöne hoopt wel dat de fans er snel weer bijzijn. “Volgend weekend is dit ook nog. Ik ben geen bouwspecialist dus ik weet niet hoelang dit gaat duren, maar ik hoop dat dit snel klaar is. Laten we eerlijk zijn voetbal moet gespeeld worden voor publiek en niet voor lege stadions.”

NEC staat nu op zeventien punten uit elf wedstrijden. Over het algemeen wordt gezegd dat je met 34 punten veilig bent in de Eredivisie, wat dus betekent dat NEC na elf wedstrijden al op de helft van de benodigde punten staat. “We staan heel goed laten we dat voorop stellen. Als je nu al de helft van de punten hebt doe je het goed, maar dit moet geen slaappil worden. We moeten doorgaan en blijven aanhaken zodat je niet onderin belandt.” De standaardsituaties van Schöne zijn nog niet geweldig. “De vorige keer dat ik in een scoringskans kwam met een vrije trap ging die er bijna in, tegen Vitesse. Er zitten er inderdaad nog geen in, maar ik heb nog niet echt lekkere posities gehad voor een vrije trap. Ik moet even tegen de aanvallers zeggen dat ze zich op de zestien moeten laten vallen”, zegt de Deen met een glimlach.

Foto: Rob Koppers