Sinds Lasse Schöne deze zomer terugkeerde bij NEC stromen de aanvragen van verschillende media voor interviews bij hem binnen. Na de training schuift Schöne met een kop koffie aan voor een gesprek met ForzaNEC. Later die dag volgt een fotosessie voor de club met het nieuwe shirt. Het zijn drukke tijden voor de 35-jarige Deen. “Voor supporters maak ik natuurlijk graag even tijd.”

Schöne tekende voor twee jaar en kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur in Nijmegen. “Ik wil de club weer brengen naar waar het was toen ik hier eerder speelde. De visie die ze uitdragen, iets willen bereiken, spreekt me enorm aan. Dat straalt ambitie uit. Er is zo’n positieve sfeer. Nijmegen is een voetbalstad. Ik hoorde dat de seizoenkaarten binnen een paar dagen waren uitverkocht, dat is fantastisch om te horen. NEC leeft in Nijmegen en omgeving, dat is duidelijk.”

“Het moment van Christian Eriksen was verschrikkelijk. Ik kon er niet van slapen.”

Eriksen

Voordat we verder praten over NEC ontkomen we er niet aan om het over het Deense elftal te hebben. We zitten daags na de halve finale van het EK. Denemarken verloor het duel na verlenging van Engeland. Een kater heeft de middenvelder echter niet. “Voor mij zijn deze spelers allemaal kampioenen.” Schöne doelt hiermee op de opleving die het team heeft gekend na het ineenzakken van Christian Eriksen in de eerste wedstrijd van de Denen op het EK. Dat moment hakte er ook bij Schöne behoorlijk in. “Ik was net aangekomen op vakantie en dacht lekker de wedstrijd te gaan kijken. Toen ik het zag gebeuren, wist ik het echt even niet meer. Ik heb het natuurlijk al eens meegemaakt in Oostenrijk toen Abdelhak Nouri plotseling in elkaar zakte. Ik moet eerlijk zeggen dat die gevoelens terugkwamen. Het was verschrikkelijk. Ik had ’s avonds al wel direct appcontact met de aanvoerder van het team, Simon Kjaer, die een vriend van me is. Toch kon ik er niet van slapen. Het voelde echt slecht. Pas toen ik Christian telefonisch had gesproken, was ik enigszins gerustgesteld.”

Gastgezin

De Deen roert eens in zijn koffie en neemt een slok. Het zijn de moeilijke dingen in het leven waar je mee om moet proberen te gaan. Dat Lasse Schöne een sterke mentaliteit heeft, liet hij al op jonge leeftijd zien. Al op zestienjarige leeftijd besloot hij om zijn vaderland achter zich te laten en in Nederland te gaan wonen. Dat is wel een erg jonge leeftijd, beaamt de Deen. “Ik droomde al vroeg over een bestaan als profvoetballer. Mijn opa voetbalde, mijn vader heeft gevoetbald, dus ik groeide ermee op. Mijn ouders gaven me altijd mee dat je je dromen moet najagen en dat wilde ik ook doen.” Bijna ging de overstap niet door omdat vader en moeder Schöne niet op één lijn zaten. “Ja dat klopt, toen ik aangaf dat ik naar Nederland wilde omdat SC Heerenveen zich had gemeld, was mijn moeder niet zo blij. Ze wilde dat ik mijn school zou afmaken. Die had ik trouwens al afgemaakt, maar ze wilde dat ik verder zou gaan studeren. Mijn vader stond er iets anders in. Die zei dat ik het moest proberen. Als ik na twee jaar doodongelukkig zou zijn, dan zou ik altijd nog naar Denemarken kunnen terugkeren.”

Uiteindelijk bracht een ontmoeting met het toekomstige gastgezin uitkomst. “Mijn moeder ontmoette die familie en zag meteen hoe fijn die mensen waren. Dat trok haar gelukkig over de streep.” De beginperiode van Schöne was niet makkelijk en hij benadrukt hoe ontzettend belangrijk het gastgezin voor hem was. “Als je zo jong naar het buitenland vertrekt, groei je enorm als mens, maar je mist je vrienden en je familie natuurlijk wel. Zeker op die leeftijd. Je moet snel volwassen worden. De familie van het gastgezin hielp me daar enorm bij. Er was nog een Deense jongen, die kreeg heimwee dus ik zat uiteindelijk alleen. Als ik alleen op mijn kamer zat boven, riepen ze me naar beneden om een spel te doen. Samen eten, dat soort dingen. Echt een familiegevoel. Ik weet zeker dat ik het zonder die familie niet zo makkelijk had gered.”

Carrière

Het voetbal in Heerenveen werd geen succes voor Schöne. Nog voor hij zijn debuut maakte, verkaste de Deen naar De Graafschap om te gaan spelen in de eerste divisie. Hier werd hij in zijn eerste jaar direct kampioen. “Ik koos er bewust voor om een stap terug te doen, om er vervolgens twee vooruit te kunnen doen.” Dat laatste deed hij twee jaar later met zijn overstap naar NEC. “Van De Graafschap naar NEC was zeker een grote stap vooruit. We kwamen met NEC destijds uit in de UEFA Cup en speelden sowieso jaarlijks play offs voor Europees voetbal. De club zat in een hele andere periode dan nu. Niet te vergelijken.” Na NEC speelde Schöne vijf jaar voor Ajax waarmee hij onder meer drie keer kampioen werd en de halve finale van de Champions League bereikte.

“Toen ik de eerste wedstrijd tegen Almere City zag, dacht ik: nou, dat zou weleens goed kunnen komen.”

Uiteindelijk besloot de Deen Ajax in te ruilen voor Genoa. Schöne blikt terug: “Ik had eerlijk gezegd gehoopt op iets meer vertrouwen vanuit Ajax, maar ik wilde de club alleen verruilen voor Italië. We gaan daar vaak met de familie heen op vakantie, dus we kenden het land al goed. Een prachtig land, lekker eten, alle ingrediënten voor nieuwe hoogtepunten.” Die kwamen er echter niet. “Het tweede seizoen liep uit op een grote teleurstelling, waardoor we snel naar een oplossing zochten.”

Schöne kijkt liever vooruit. Het eerste contact met NEC was al gelegd toen de play-offs nog moesten beginnen. Hij wilde graag naar Nijmegen komen, maar alleen als NEC de Eredivisie zou halen. “Ik wilde graag naar NEC, maar ik heb nog zoveel ambitie. Ik streef nog altijd het hoogste na, dus hoopte dat NEC de play offs zou winnen. Ik wist ook dat de club een moeizaam seizoen had gehad, maar toen ik de eerste wedstrijd tegen Almere City zag, dacht ik: nou, dat zou weleens goed kunnen komen. Uiteindelijk heb ik met veel plezier de finale gekeken en na de winst, waren we er eigenlijk binnen no time uit.”

Yoga

Waar de Deen in het verleden nog weleens wisselde tussen aanvallende en verdedigende middenvelder, richt hij zich nu vooral op de positie voor de verdediging. Inmiddels is hij de 35 gepasseerd, maar nog altijd topfit. Sinds kort helpt yoga hem daarbij. Zowel voor de training als voor de wedstrijd, doet de Deen zijn oefeningen. “Mijn vrouw is pilateslerares en ze zei al langer dat ik ermee moest beginnen. Toen corona kwam en ik alleen in Genua zat, had ik weinig om handen. Toen ben ik ermee begonnen en het helpt mij goed. Het is een goede warming-up. Ik merk dat ik er sterker van word.”

“Europees voetbal verwacht ik niet, maar je mag best eisen stellen aan spelers.”

Schöne kon onlangs twee landgenoten bij NEC verwelkomen. Magnus Mattsson en Mikkel Duelund kwamen onlangs de selectie versterken. De middenvelder heeft zich niet als spelersmakelaar opgesteld, maar heeft beide spelers wel gesproken. “Ik heb ze wel over de streep proberen te trekken. Ik ben blij dat ze voor NEC hebben gekozen, want ze zijn hele goede spelers. Sowieso hebben we een prima selectie met echt leuke spelers. Natuurlijk komt er nog wel wat bij, maar het ziet er goed uit.”

Verwachtingen

Over de verwachtingen is Schöne duidelijk. “We moeten ons eerst veilig spelen en van daaruit kijken we wel verder. Je moet niet verwachten dat we voor Europees voetbal gaan, maar je mag best eisen stellen aan je spelers. Natuurlijk niet irreëel, maar je mag er best wat druk op zetten. Dat is helemaal niet erg. Daar moet je mee om kunnen gaan. Daar hou ik wel van. NEC leeft weer en aan ons om dat op het veld te laten zien.”

Foto’s: Rob Koppers