Als Lasse Schöne vrijdagavond niet ziek wordt en zich zaterdagochtend niet blesseert bij het bezoekje aan de bakker gaat hij zaterdagavond tegen Excelsior een Eredivisierecord breken. Het treffen met de Kralingers wordt het 396e (!) Eredivisieduel voor de 36-jarige Deen. 

Daarmee stoot hij landgenoot Jan Heintze van de troon als buitenlander met de meeste Eredivisieduels. Heintze kwam tussen 1982 en 2003 tot 395 Eredivisie-wedstrijden kwam voor PSV. “Is dat zo? Als er iemand dacht dat ik dit zou weten, dan kent diegene mij niet goed genoeg. Ik ben niet zo’n fan van statistieken”, zegt Schöne lachend. “Het doet ook wel een beetje pijn, want weer wordt bevestigd dat ik oud begin te worden. Maar het is een mooie eer, ik zal er een biertje op drinken na afloop.” 

Hij had deze week zijn handen vol aan Excelsior. Het wordt naar eigen zeggen wel eens tijd voor een zege. “Dat hebben we er deze week ook wel extra ingepeperd. Begrijp me niet verkeerd, we willen altijd winnen, maar nu beginnen die gelijke spelen wel een beetje te vervelen.” 

Schöne start tegen Excelsior met Dirk Proper op het middenveld. Hij ziet dit seizoen dat zijn ploeg in thuiswedstrijden – die tegen Feyenoord daargelaten – veel de bal heeft maar daar weinig raad mee weet. “We voetballen heel aardig, maar de laatste fase moet beter. Dan kan je dingen helemaal anders gaan doen, maar met onze manier van spelen kan je met een beetje meer kwaliteit en een dosis geluk ook genoeg goals maken.”

Schöne denkt dan ook dat als de bal eenmaal tegen de touwen gaat, er veel goals zullen volgen. “In standaardsituaties doen we het al veel beter dan vorig seizoen. We creëren net als vorig jaar een hoop kansen eruit, maar nu vliegen ze ook nog eens tegen de touwen.” Dat Marquez clubtopscorer is, vindt Schöne geen probleem. “Het gaat om de goals”, zegt de Deen met een knipoog. “Het is niet dat hij er vijftien inlegt. Twee is gewoon karig”, besluit Schöne.

Foto: Orange Pictures