NEC neemt het vrijdagavond op tegen SC Cambuur. De Nijmegenaren gaan proberen de slechte reeks waar ze in zitten een halt toe te roepen en voor het eerst sinds de tweede speelronde weer eens te winnen. Voor Lasse Schöne wordt het een bijzondere wedstrijd, namelijk zijn 400e in de Eredivisie. “Ik ben trots op de hoeveelheid wedstrijden, maar als we morgen niet winnen maakt dat aantal niet uit.”

“We hebben over die wedstrijd tegen PSV gesproken en daarna geanalyseerd”, blikt Schöne terug op afgelopen zondag. “We hebben gekeken en vooral naar wat er misging natuurlijk. PSV was een maat te groot voor ons en daarna is de volledige focus richting Cambuur gegaan. Dit zijn de wedstrijden waar het om gaat.”

“PSV laat natuurlijk veel ruimte om te voetballen en wij willen dat ook graag, maar we waren zo ontzettend slordig. We kwamen de middenlijn eigenlijk niet over. Dat heeft natuurlijk deels met PSV te maken, maar ook zeker met onszelf. Daar hebben we goed naar gekeken en nu gaat het om de twee komende wedstrijden. In Eindhoven waren het bonuspunten geweest”, aldus de aanvoerder.

De laatste tijd vallen de resultaten tegen bij de Nijmegenaren. Desondanks houdt de Deen vertrouwen in goede resultaten bij de aankomende twee wedstrijden. “Tuurlijk heb ik daar vertrouwen in. We hebben goed getraind, maar uiteindelijk gaat het om morgen. Wij willen met goed verzorgd voetbal resultaat halen, maar als dat niet gaat dan wordt het de mouwen opstropen en op een andere manier de punten binnenhalen. We hebben natuurlijk veel te weinig gewonnen. In die reeks van gelijke spelen hebben we onszelf niet beloond.”

Moedeloosheid

Na afloop van de wedstrijden kwam Schöne in voorbije weken af en toe wat moedeloos over. “Als je zeven keer op rij gelijkspeelt dan word je wel moedeloos ja. We hebben ook gelijkgespeeld tegen AZ en Feyenoord en dan ben je er blij mee. Dat waren goede wedstrijden, maar dat waren er ook een heleboel niet. Van die duels waarin je jezelf niet beloond. Als dat blijft gebeuren dan word je daar moedeloos van omdat het steeds hetzelfde verhaal is. Tegen PSV was dat niet het geval, maar als je gelijk na de wedstrijd voor de camera wordt gezet en je hebt verloren, dan moet je jezelf een beetje in bedwang houden. Je wilt geen dingen zeggen waar je later spijt van krijgt. Dan komen van die nutteloze kreten eruit waar mensen niet veel aan hebben maar waar je jezelf even mee beschermd.”

Het duel in Leeuwarden wordt dus de 400e voor Schöne in de Eredivisie. Zelf is hij daar totaal niet mee bezig. “Is dat zo ja? Dat is mooi en ik ben blij en trots dat ik er al zoveel heb mogen spelen. Om even heel cliché te klinken: uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat is voor mij belangrijker. Of het nou mijn 400e of 300e wedstrijd zou zijn. Wij willen morgen drie punten pakken en dat moet ook. Dan wordt het ook een leuker jubileumduel”, sluit de routinier af.

Foto: Orange Pictures