Lasse Schöne heeft zondagmiddag een indrukwekkend record verbroken in de Eredivisie. De Deense routinier van NEC viel in bij een 1-1 stand tegen Ajax, zijn oude werkgever. Het betekende zijn 434e duel in de Nederlandse competitie, meer dan welke buitenlander dan ook.

In de top vijf staat nog een andere oud-NEC, namelijk Gabor Babos. Hij kwam tot 377 wedstrijden in de Eredivisie. Hans Vonk staat op een tweede plaats met 433 duels. De Zuid-Afrikaan werd zondag voorbijgegaan door Schöne.

Schöne begon zijn carrière in Nederland bij SC Heerenveen. Bij de Frienzen doorliep hij de jeugdopleiding, maar maakte hij geen minuten in het eerste. Hij vertrok naar De Graafschap. Met ‘De Superboeren’ speelde de Deen één seizoen in de Eredivisie. Vervolgens transfereerde hij naar NEC. Na een succesvolle periode bij Ajax kwam hij in 2021, via een omzwerving naar Italië en een terugkeer bij Heerenveen, terug in De Goffert.

Toekomst

In gesprek met ESPN kijkt de 37-jarige middenvelder terug op zijn carrière, maar blikt hij ook vooruit op zijn toekomst. “Ik heb daar nog geen beslissing over genomen (het stoppen met voetballen, red.). Ik heb er nog steeds veel zin in. Mijn lichaam doet het nog goed en kan het nog aan. Dat dit jaar of volgend jaar de laatste is, dat is wel duidelijk. Maar op een gegeven moment moet je er wel een punt achter zetten. Ik zet er het liefst een punt achter als ik nog voorop kan lopen.”

Schöne keerde tegen Ajax terug in de wedstrijdselectie van NEC na anderhalve maand blessureleed. Tijdens het trainingskamp in Spanje raakte de Deen geblesseerd en moest hij de duels met achtereenvolgens Feyenoord, Go Ahead Eagles (twee keer), FC Twente, Heracles, ADO en RKC aan zich voorbij laten gaan.

Foto: Orange Pictures