Lasse Schöne maakte afgelopen week bekend er nog een extra jaar bij NEC aan vast te plakken. De Deen mocht zondag tegen Almere invallen toen de overwinning eigenlijk al binnen was. De middenvelder kijkt uit naar de play-offs en naar een mogelijk nieuw Europees avontuur met NEC

“We moesten even op gang komen, maar uiteindelijk hebben we het goed gedaan”, analyseert Schöne de wedstrijd tegen Almere. “Op een gegeven moment hadden we de wind mee. Dat maakte het voor ons makkelijker om de bal erachter te leggen. Dit geeft vertrouwen naar donderdag.” De middenvelder heeft vertrouwen in de play-offs, maar houdt een slag om de arm. “Het zijn de play-offs en het is verdiend dat deze vier teams daarin staan. Wij zijn wel als hoogst geëindigd, maar het wordt geen makkelijke wedstrijd. Ik vind dat alle teams kwaliteit hebben, anders staan ze daar niet. Maar ik denk ook dat het duidelijk is dat wij over een heel seizoen hebben laten zien waar we toe in staat zijn.”

Hoe kijkt Schöne terug op het afgelopen seizoen? “Ik denk als je Europees voetbal haalt dat het een geweldig seizoen is. Zo niet, dan is het een goed seizoen. Dat is een verschil. Finale gehaald, paar mooie wedstrijden, hoogste puntenaantal noem maar op. Maar ik heb liever iets minder punten en Europees voetbal. Het zou een bekroning zijn. Daar gaan we alles voor doen de komende week.” De Deen was erbij toen NEC voor het laatste Europees actief was. Het is iets moois voor hem om op terug te blikken. “Het is natuurlijk niet dagelijkse kost en een geweldig iets voor een club als NEC. De vorige keer lieten we ook zien wat we konden in Europees verband. Het zou geweldig zijn als je nu weer een paar mooie wedstrijden hebt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nog een jaar

De middenvelder maakte afgelopen week bekend nog een extra jaar door te gaan als voetballer. “Volgend jaar wordt echt mijn laatste. Ik ben iemand die eigenlijk nooit nooit zegt, maar dit keer wel. Ik heb prima gesprekken gehad. NEC wilde graag met mij door en de trainer blijft. Als er een nieuwe trainer komt moet je maar afwachten of je daar een klik mee hebt. Ik heb ook geen zin om mij in mijn laatste jaar te ergeren aan iets. Dus toen Rogier (Meijer, red.) bleef was het voor mij vrij snel duidelijk.”

Het aanblijven van de trainer lijkt dus de doorslag hebben gegeven voor Schöne, die Meijer al kent sinds de twee samenspeelden bij De Graafschap. “Ik heb dit jaar een paar blessures gehad, toen heeft hij (Meijer, red.) mij gedwongen op de bank gezet. Hij weet wat hij aan mij heeft en andersom. Hij is iemand die het best presterende team opstelt. Dan maakt het niet uit of je twintig of 38 bent. Dat is natuurlijk wel fijn. Hij is daar eerlijk in en praat daar ook over. Ik ken hem natuurlijk al lang en heb zelfs met hem gespeeld. Ik ben iemand die van duidelijkheid en eerlijkheid houdt en dat heeft hij. Dan doe ik er nog een jaartje bij.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Reserverol

“Je bent op leeftijd, maar je wil ook een gevoel vanuit de club. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en dan gaat het snel. Niemand kan mij beloven dat ik 34 wedstrijden ga spelen. Dat zou ook onzin zijn. Je moet de beste zijn, dan speel je. Ik weet dat mijn rol anders wordt, maar ik ben iemand die de voorbereiding begint om daarna 34 wedstrijden te spelen. Als ik niet speel dan baal ik. Ongeacht waar ik speel of hoe oud ik ben zal dat zo zijn.”

De middenvelder moet dus al vaker genoegen nemen met een reserverol, maar hij blijft er professioneel onder. “Mopperen in de kleedkamer of op de bank helpt niet, maar ik loop natuurlijk niet de polonaise. We willen samen iets bereiken. Mentor vind ik een hard woord, maar het zal niet heel anders worden dan dit jaar. We hebben een geweldig elftal waar we op verder willen bouwen. Dan hebben we iedereen nodig. Als ik dan ook buiten het veld kan helpen dan doe ik dat graag. Ik hoop dat we dit team zoveel mogelijk bij elkaar kunnen houden, maar dat zal niet makkelijk worden.”

“Ik vind het spelletje mooi en zo lang ik in mijn hoofd en met mijn lichaam fris ben, wil je zo lang mogelijk door. Je wil de beste zijn op de training en graag vooroplopen. Je moet alles kunnen meedoen en dat kan ik met gemak. Ik doe waar ik mij goed bij voel, welke leeftijd dan ook”, sluit de Deen zijn betoog af.

Meijer over Schöne

Ook Meijer ging in op het nieuws dat Schöne nog een jaar doorgaat. “Net als bij andere spelers praat je daarover met elkaar. Dat heb ik ook met Lasse gedaan. We hebben een open gesprek gehad, want ik vind dat hij een geweldige carrière heeft gehad, maar hoe kijkt hij er tegenaan als het zo verder gaat en hij wat minder speelt. Hij zei dat ik altijd eerlijk ben geweest en dat hij keihard gaat werken om te spelen. Mocht dat niet lukken dan baalt hij, maar blijft hij vechten. Uiteindelijk heeft hij de keuze gemaakt om een jaar verder te gaan.”

“Als je ziet tegen Almere dat hij binnen vijf minuten twee keer iemand voor de keeper heeft staan, dan ben ik daar erg blij mee. Hij is een gezicht van NEC en iemand die bij ons past. Als hij de beste is, dan speelt hij. Dat is altijd zo geweest. Hij heeft natuurlijk ook een rol in de kleedkamer en het begeleiden van spelers. Hij heeft zoveel ervaring, is een plezierig mens en heeft veel plezier in het voetballen. Als je eerlijk bent, en dat ben ik, dan accepteert hij dat. Hij gaf ook aan dat wanneer er een andere trainer was gekomen, er minder duidelijkheid voor hem zou zijn.”

Foto’s Orange Pictures & Rob Koppers