Met Lasse Schöne en Dirk Proper op het middenveld bij NEC hebben de Nijmegenaren een perfecte mix van ervaring en talent rondlopen. NEC is de afgelopen periode weliswaar afgezakt naar de elfde plaats, bang voor degradatiestrijd zijn de heren nog altijd niet. Sterker nog, Schöne vindt dat de term ‘goed’ nog een understatement is voor NEC dit seizoen. Toch waken de middenvelders voor overschatting en zal NEC alles moeten geven om de oorspronkelijke doelstelling te kunnen bereiken: direct handhaven.

Met de leeftijd van 35 en 19 staat er een prima mix van ervaring en jong talent in de personen van Schöne en Proper op het Nijmeegse middenveld. Voor de Deense middenvelder is de Nederlandse middenvelder toch wel degene die het meeste indruk heeft gemaakt na zijn terugkomst in Nijmegen. “Dirk is heel gedreven, een hele slimme jongen, een hele slimme voetballer; een voetballer naar mijn hart. Een middenvelder die graag aan de bal is, een fantastische techniek heeft en het spelletje wil zien. Daar hou ik wel van. Het is jammer dat Dirk er een tijdje uit is geweest, maar ik ben er zeker van overtuigd dat hij snel weer zijn plekje verdiend heeft”, aldus Schöne in supportersblad De Goffertkreet een paar weken terug. Inmiddels heeft Proper door de blessure van Barreto weer een basisplaats achter de rug.

Proper Orange rkcnec

Proper was op vakantie toen hij hoorde dat Schöne terugkeerde naar Nijmegen. “Daar kan je als middenvelder alleen maar blij mee zijn. Lasse heeft natuurlijk veel meegemaakt, fantastische wedstrijden gespeeld, simpelweg een hele mooie carrière gehad en daarbij ook nog eens hart voor de club. Daar kan je alleen maar van leren, en wat ik misschien nog wel het meeste waardeer is dat Lasse nog wel gewoon elke wedstrijd wilt winnen, alles wilt geven en ook natuurlijk het spelletje kan bepalen. Achteraf kan ik er wel om lachen dat bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen sc Heerenveen, Lasse heel boos wordt als die tegengoal valt. Het typeert hem als speler dat ondanks dat hij al lang meeloopt en veel heeft meegemaakt, nog steeds alles geeft en altijd wil winnen. Het is geweldig om zulke spelers in je selectie te hebben waar je zowel in als buiten het veld een hoop van kan leren.”

Schöne houdt niet zo van voorspellen, maar de toekomst van Proper ligt op lange termijn zeker buiten Nijmegen. “Met dat soort dingen moet je natuurlijk wel een beetje oppassen want er kan natuur- lijk van alles gebeuren, zoals blessures en dergelijke. Dat NEC zijn eindstation is, dat is uitgesloten. Dirk bij Vitesse? Ik denk het niet!”

Foto’s: Orange Pictures