Lasse Schöne is blij om terug te zijn na zijn schorsing. De Deen zag zijn ploeg thuis vanaf de bank met 4-1 de derby tegen Vitesse verliezen. “Ik vind het altijd wel moeilijk om dat soort wedstrijden vanaf de bank te moeten kijken.”

Terug naar de basis

“Ik denk dat er genoeg over gezegd is. Het is alweer een tijd geleden en we zijn nu weer gefocust op AZ. De eerste helft was natuurlijk lang niet goed genoeg. Dan kom je goed de kleedkamer uit, maak je een goal. Dan hou je die maar vijf minuten vast. Daardoor laat je hun terug in de wedstrijd komen en verlies je hem door standaardsituaties, waar we juist zo goed in waren. We hebben er heel weinig tegen gehad en dan krijg je er drie in zo’n wedstrijd. Dat doet pijn.”

Er is niet veel meer aandacht besteed aan standaardsituaties dan normaal, aldus de middenvelder. “We trainen daar altijd vrij goed op. Als je er dan drie tegen krijgt, natuurlijk ga je dan wel even terug naar de basis en alles weer zorgvuldig doorlopen. Dat is goed gelukt. Ik ga er niet vanuit dat we er weer drie om de oren krijgen. We moeten ook niet aan onszelf gaan twijfelen want we deden het daarvoor heel goed met standaardsituaties. Het was nu één wedstrijd zeer onder de maat, maar je moet jezelf nu niet iets gaan aanpraten wat één wedstrijd is voorgekomen.” Schöne werd duidelijk gemist tegen Vitesse. “Ik word graag gemist, maar ik had natuurlijk liever gezien dat we daar met 4-1 gewonnen hadden bijvoorbeeld. Ik heb liever dat we een wereldwedstrijd spelen en winnen.”

AZ wordt een uitdaging

Zondag staat dan de wedstrijd tegen AZ voor de deur. Een lastige uitdaging, volgens Schöne. “We hebben daar een goede wedstrijd gespeeld, of in ieder geval goed verdedigd. Achteraf sta je dan met het gevoel dat je drie punten had moeten pakken. Als je de kansen zag, ze hadden wel veel voorzetten, maar geen grote kansen. Wij kwamen toen wel nog een aantal keer alleen voor de keeper, toen we al 0-1 voorstonden. Dat was natuurlijk wel een andere periode. AZ is nu goed op dreef. Ze doen het goed de laatste tijd. Het wordt dus wel een andere wedstrijd. Laten we wel even duidelijk zijn. AZ heeft een heel goed elftal, dus we moeten goed ons best doen willen we een resultaat gaan halen. Als dit weer een beetje aanhoud, volle Goffert en op zondagmiddag. Dan moet het kunnen, maar het is duidelijk dat het een grote opdracht gaat worden.

AZ moest donderdag nog in actie komen voor de beker. Dat gaat niet super veel invloed hebben volgens de Deen. “Dat wordt wel eens gezegd. Ik heb ook wel eens zo’n midweekse wedstrijd gespeeld en ze hebben een grote en goede selectie, dus ik geloof daar niet in. AZ wil deze wedstrijd ook heel graag winnen en er zitten twee dagen tussen, dus denk ik niet dat het heel veel invloed gaat hebben. Ik verwacht gewoon dat een goed AZ hierheen komt en dat ze goed voorbereid zijn. Ze zullen het ons moeilijk maken en wij moeten een goede dag hebben. Op standaardsituaties beter staan en dan weet je nooit wat er kan gebeuren”, zegt de Deen met een knipoog.

Met zijn eigen scherpte zit het, ondanks een week geen wedstrijd, goed. “Ik had liever wel gespeeld. Het is nu alweer twee weken geleden, sinds ik een wedstrijd speelde. Je traint natuurlijk wel gewoon en voor die wedstrijd heb ik natuurlijk vrijwel alles gespeeld. Zo een weekje ertussenuit, dat zou niks moeten doen”, besluit de middenvelder.

Foto: Rob Koppers