Lasse Schöne baalt van de 4-0 nederlaag tegen de ‘gedoodverfde titelfavoriet’ PSV. Hij zag dat NEC de goals te makkelijk weggaf en daarmee ook de wedstrijd. Na afloop sprak hij met ForzaNEC.nl.

“PSV heeft gewoon een hele goede ploeg, ook als je kijkt wat ze op de bank hebben”, ziet Schöne. “Maar in de eerste helft speelden we gewoon prima. Natuurlijk hebben ze kansen, maar dat weet je van tevoren. Jasper (Cillessen, red.) haalt er een paar goede ballen uit, maar je moet het PSV in ieder geval niet makkelijk maken met een corner, wanneer je weet dat ze daar goed in zijn. De tweede goal spreekt voor zich, maar je hoeft het dan niet zo aan hen te geven. Ze zouden er wel voor moeten vechten en dat vond ik wel jammer.”

Het klinkt alsof de aanvoerder vindt dat NEC het heeft weggeven, maar dat ligt anders. “Ze hebben verdiend gewonnen, maar als zij wereldgoals maken, dan doe je daar niet zoveel tegen. Nu maak je het ze nog makkelijker en dan begin je in de tweede helft met 2-0 in plaats van 0-0, dat is wel wat anders natuurlijk. De tweede helft geef je twee penalty’s weg, waarin ik de eerste niet slim verdedigd vond van ons.”

Gestreden

NEC kreeg in de eerste helft in rap tempo twee tegengoals tegen. Een geval van concentratieproblemen na de 1-0? “Ik hoop het niet. Maar in één minuut tijd geef je alles weg en dan moet je geconcentreerd blijven. Dan mag je dit niet overkomen en dat is zonde. We hebben in de eerste helft echt gestreden en dan geef je het in één minuut zo weg. Blijft het 0-0, dan moeten zij nog meer komen en dan kan er wel eens een counter voor ons ontstaan.”

Voorafgaand was er veel te doen over het plan wat trainer Rogier Meijer in de media had verteld. De oefenmeester wilde graag lef en durf zien van zijn ploeg, maar zeker in de eerste helft kwam dat er niet uit. “Dat is ook lastig. We probeerden het wel af en toe, maar je wordt natuurlijk ook snel teruggedrongen. Het probleem is ook dat ze razendsnelle spelers voorin hebben en dan met Luuk (De Jong, red.) die alles doorkopt, is dat levensgevaarlijk. Maar we stonden goed en ik vond het plan van de trainer juist niet naïef.”

“Ga voetballen”

In de tweede helft ging de Deen nog weleens te keer tegen medespelers. Dat was niet uit frustratie, aldus Schöne. “Het is ook een mooie wedstrijd om te spelen. Ga dan ook gewoon voetballen. Ga fouten maken, dat is prima. Het is niet zozeer dat ik me ergerde aan iemand, maar ik vind het jammer. Dit is een kans voor de jonge jongens om zich te laten zien. Dan hoop je dat ze een beetje risico nemen, want daar hou ik van. Ik vind het gewoon zonde”, aldus de captain.

Foto: Orange Pictures