Lasse Schöne kijkt uit naar de wedstrijd tegen AZ Alkmaar van aanstaande zondag. De aanvoerder kent de krachten van de Alkmaarders en voorspelt een lastige wedstrijd. Toch ziet hij in AZ-uit de ideale kans om de weg omhoog in te slaan, zeker met het oog op volgende wedstrijden.

Zondagmiddag om 16:45 uur spelen AZ en NEC tegen elkaar in het AFAS Stadion. Er wacht de mannen van Rogier Meijer een grote uitdaging. AZ is in de vaderlandse competitie in topvorm en verloor nog geen enkele wedstrijd. Ook NEC-aanvoerder Lasse Schöne onderkent de kwaliteit van de Alkmaarse selectie. De 37-jarige Deen ziet dat de opponent van zondag veel kwaliteit in huis heeft en strooit met complimenten. “Ze (AZ, red.) hebben een goede filosofie”, begint Schöne. “Ze hebben snelle, naar binnen trekkende buitenspelers, backs die er overheen komen, middenvelders die goed aan de bal zijn en een spits waarvoor een halve kans genoeg is.” Die spits, Vangelis Pavlidis, maakte vooralsnog dertien doelpunten in negen competitiewedstrijden.

Tij keren

Logischerwijs voorziet Schöne dan ook een lastige wedstrijd zondag. NEC verkeert niet in grootse vorm en wacht al ruim een maand op een overwinning. De voortekenen zijn dus slecht, al wil de middenvelder daar zelf niets van weten. Schöne is van mening dat zondag juist een ideale kans is om het tij te keren. “We kunnen niet tevreden zijn over de laatste wedstrijden, maar laten we tegen AZ onze rug rechten. Dit is één van de beste ploegen, het zou mooi zijn als we nu een stapje omhoog kunnen doen.”

AZ is wel een prettige tegenstander voor NEC. De Nijmegenaren verloren nog niet in Alkmaar sinds de terugkeer naar de Eredivisie. Allebei de edities eindigden in een 1-1 gelijkspel. Ook de vermoeidheid kan een rol gaan spelen zondag. AZ speelde midweeks nog een zware Europese wedstrijd tegen Aston Villa. De huidige nummer vijf van de Premier League bleek een paar maatjes te groot voor de formatie van Pascal Jansen: 1-4. Volgens Schöne betekent dit echter weinig. “AZ doet het uitstekend. Het is een goede ploeg, maar laten we hopen dat donderdag nog meespeelt”, zegt de aanvoerder met een knipoog.

Geen reden tot paniek

Al geruime tijd heerst er ontevredenheid onder de supporters over het spel van NEC. Schöne ziet de situatie niet zo weemoedig in als de Nijmeegse aanhang. “Ik denk dat sommige clubs in een slechtere situatie zitten dan wij”. Volgens de aanvoerder moeten de fans juist positief blijven. “We moeten onszelf niet de put inpraten. Met een paar punten extra sta je alweer een heel stuk hoger. We moeten niet te veel luisteren naar de buitenwacht.” In theorie zou een overwinning zondag NEC naar de zevende plaats op de ranglijst kunnen brengen.

Foto: Orange Pictures