NEC reist vandaag af naar Leeuwarden voor de strijd om de halve finale van de KNVB Beker. SC Cambuur is de tegenstander en steekt in wisselvallige vorm. NEC kan daarentegen vol vertrouwen richting het noorden, na de 2-0 overwinning op directe concurrent Sparta Rotterdam nog vers in het geheugen.

Cambuur bereikte de halve finale door achtereenvolgens MVV (4-1), FC Dordrecht (0-3), USV Hercules (3-4 na verlenging) en Vitesse (3-1) te verslaan. Deze maand zette Cambuur wisselende resultaten neer. Tegen koploper Willem II werd knap gelijkgespeeld, maar vervolgens verspeelde het punten tegen VVV-Venlo (3-3), Jong FC Utrecht (2-4) en dit weekend FC Emmen (0-2). Uit tegen NAC Breda en in de beker tegen Vitesse werd dan weer gewonnen.

Trainer Henk de Jong kijkt vooral vooruit en is lovend over NEC. “Als ik puur naar het voetbal kijk, dan vind ik NEC na PSV en Feyenoord momenteel de best voetballende ploeg van Nederland. Zo goed vind ik ze echt, ja. En over de individuele klasse die ze in alle linies hebben hoeven we het niet eens te hebben. Maar er zijn gekkere dingen gebeurd in het voetbal.”

Kaartenpakker en penaltyspecialist

Een speler die dit weekend veel werd uitgelicht was Remco Balk. De aanvaller heeft dit seizoen al twee keer een schorsing moeten uitzitten wegens te veel gele kaarten en tegen Emmen was het weer raak: zijn elfde gele kaart al. Tijdens de Eretribune van ESPN vertelde Jan-Joost van Gangelen dat het record in de Keuken Kampioen Divisie op 13 kaarten ligt, waar Balk met nog zestien wedstrijden te gaan hard op weg naar is. Voormalig NEC-trainer Mario Been sprak zijn verbazing uit. “Het lijkt wel overdreven bewijsdrang. Want hij kan aardig voetballen, gisteren zag ik een aantal heerlijke acties waar hij er op snelheid langs is. Henk de Jong lijkt me een aimabele man, die daar iets van kan zeggen om hem te helpen. Maar hij stelt hem elke week op.”

De laatste twee wedstrijden begon met Cambuur met dezelfde elf. Daarin was voor spitsen Roberts Uldrikis (elf goals) en Milan Smit (21 goals) allebei een plekje. Vooral laatstgenoemde is bezig aan een goed seizoen. Hij scoorde zestien doelpunten in de competitie en al vijf in vier bekerduels, waardoor hij mede-topscorer is. Vanaf de stip lijkt Smit een zekerheidje: de tien keer dat hij de bal op elf meter legde, schoot hij ze binnen. Samen met Uldrikis en Balk zal hij naar alle waarschijnlijkheid de voorhoede vormen.

Vermoedelijke opstelling: Van Osch; Ottesen, Smand, Bergsma, Poll; Breij, Van Kaam; Balk, De Jong, Smit; Uldrikis.

Foto: Rob Koppers