NEC heeft in het eigen Goffertstadion met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Groningen. De directe concurrent voor plek zeven kwam in Nijmegen al vroeg op voorsprong, maar door een penalty kwam NEC weer langszij. Het aluminium was wellicht de man of the match, daar het twee doelpunten van FC Groningen voorkwam. 

Vorige week was NEC op bezoek bij FC Twente zeker niet de mindere partij. De Nijmegenaren gingen echter niet efficiënt genoeg om met de geboden ruimte en de gecreëerde kansen. Ook tegen FC Groningen was dit langere tijd het geval. 

FC Groningen was donderdag al actief voor de Europa League. Het team van Erwin van der Looi moest afreizen naar Tsjechië, waar het als enige Nederlandse ploeg punten pakte in Europees verband. Het werd in extremis 1-1, door een rebound van Danny Hoesen tegen de onderkant van de lat na een door hem zelf gemiste strafschop in de 95’ste minuut.

In tegenstelling tot Groningen heeft NEC een rustige week gehad, waarin het genoeg tijd had om de onnodige nederlaag tegen FC Twente van vorige week te analyseren. Desondanks zag Ernest Faber geen noodzaak om in te grijpen in de opstelling. Benjamin Kirsten, die nog niet door iedere supporter in de armen is gesloten, is dus opnieuw de keeper. Inmiddels staat Joshua Smits weer op het trainingsveld, liet hij op Instagram weten. Zijn revalidatieproces verloopt dus spoedig, maar voorlopig is Marco van Duin nog steeds de reservedoelman.

Ook de opstelling van FC Groningen is niet veranderd. Van der Looi kiest opnieuw voor een defensieve opstelling. Michael de Leeuw is naar de reservebank geweest verwezen en daardoor begint verdediger Etienne Reijnen weer op het middenveld. Kasper Larsen staat daardoor centraal achterin.

Hoewel NEC het initiatief nam in het eerste halfuur was het FC Groningen dat al snel op voorsprong kwam. Albert Rusnak kreeg de bal bij toevallig en uit het niets passeerde hij met een laag geplaatst schot keeper Kirsten. Toen Groningen vlak voor rust zijn eerste wissel al moest inzetten door een blessure van Mimoun Mahi was Navarone Foor erg dichtbij de 1-1, maar na een slim overstapje van Christian Santos speelde de kleine middenvelder de bal te ver voor zich uit. De eerste helft was kortom zeer matig, kansen waren schaars en wat het meeste opviel waren de vele mislukte passes aan NEC-zijde. 

De tweede helft schoot NEC uit de startblokken. Een voorzet van Todd Kane raakte de arm van Hans Hateboer en de bal ging op de stip. Christian Santos, die al vijf competitiedoelpunten op zijn naam had staan en tegen PSV ook al een penalty benutte schoot de bal hoog en hard boven keeper Sergio Padt.

Daarna werd de wedstrijd een stuk levendiger. Waar NEC het meeste druk zette op de tegenstander was het wel degelijk FC Groningen dat de grootste kansen had. Een schot van Danny Hoesen werd half geblokt en belandde op de lat en twintig minuten later kopte invaller Jarchinio Antonia achterwaarts opnieuw tegen de lat. NEC was bijna alleen maar op de helft van de tegenstander, maar strandde op het dit seizoen al eerder aangetoonde probleem dat het niet eenvoudig tot kansen en doelpunten komt.

Met dit gelijke spel blijft NEC zich keurig op de zevende plek handhaven met veertien punten. FC Groningen volgt een plekje lager met hetzelfde aantal punten. Donderdag komt NEC voor de beker in actie tegen Sparta Rotterdam en volgend weekend moeten de Nijmegenaren op bezoek bij AZ.

Scoreverloop:

9′ Rusnák 1-0 

47′ Santos (strafschop) 1-1

Gele kaarten:

Rens van Eijden (NEC), Johan Kappelhof, Etienne Reijnen (FC Groningen)

Opstellingen:


NEC: Benjamin Kirsten; Todd Kane, Rens van Eijden, Wojciech Golla, Lucas Woudenberg; Janio Bikel, Marcel Ritzmaier (90′ Mohamed Rayhi), Gregor Breinburg; Navarone Foor, Christian Santos, Anthony Limbombe.

FC Groningen: Sergio Padt; Hans Hateboer, Kasper Larsen, Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet; Etienne Reijnen, Simon Tibbling (82′ Jesper Drost), Hedwiges Maduro; Mimoun Mahi (38′ Bryan Linssen), Danny Hoesen (76′ Jarchinio Antonia), Albert Rusnák. 
Foto: Rob Koppers