Kodai Sano is onderweg naar NEC. De 19-jarige middenvelder wordt overgenomen van Fagiano Okayama en gaat voor meerdere jaren tekenen in Nijmegen. Tijdens zijn afscheid gaf de Japanner alvast een beeld van de speler die hij is.

Sano, op bovenstaande foto te zien met nummer zeventien, zou dinsdag eigenlijk worden uitgezwaaid bij zijn oude club, maar door naderend noodweer in de stad ging dat niet door. In plaats daarvan regelde Okayama een livestream op de clubkanalen, waar Sano vragen van supporters beantwoordde. Waar in Nederland het seizoen net is begonnen, is in Japan het seizoen op de helft. Voor Sano zorgde dat voor een vreemd afscheid.

“Ik heb veel nagedacht of het wel een goede keuze zou zijn om halverwege het seizoen in Japan te vertrekken, maar ik droom ervan om ooit op een WK te spelen. Om die droom te verwezenlijken, is het beter om naar Europa te gaan en daar te spelen”, vertelde de jonge middenvelder. “Ik moet me nog bewijzen en sta voor een uitdaging wat betreft het voetbal en de taal, maar ik heb er vertrouwen in.”

NEC en positie

NEC neemt Sano definitief over. De middenvelder kan ook op de linkerflank spelen en lijkt een speler voor de toekomst. “Toen ik het verhaal van NEC hoorde, over het beleid en de ideeën van de club, wilde ik de uitdaging graag aangaan. Ik ben een middenvelder, maar bij mijn club in Japan heb ik ook veel op links gespeeld. Die ervaring neem ik mee. Ik kan dus zowel op het middenveld als op links spelen. Dat is iets wat NEC ook heeft meegenomen in hun analyse over mij.”

Sano is in Nijmegen in ieder geval niet de enige Japanner. Eerder huurde NEC Koki Ogawa met optie tot koop van Yokohama FC. “Ik wist al dat Koki Ogawa bij NEC speelde. Vorig seizoen speelden wij tegen Yokohama en verloren we op het laatste moment. Ik heb een goede indruk van Koki gekregen. Hij is lang, heeft een goede controle en is altijd in beweging. Als middenvelder of als vleugelspeler lijkt het me fijn om een topper als hij te kunnen bedienen.”

Ogawa scoorde zondagmiddag zijn eerste goal voor NEC in het 3-4 verlies tegen Excelsior.

Foto: Orange Pictures en Rob Koppers