Normaliter spreekt men in het voetbal van een debuut als een speler voor het eerst zijn opwachting maakt in het eerste elftal van zijn club. Bart van Ingen, al jarenlang als supporter verbonden aan NEC, debuteerde in zijn Goffertstadion op 17 september 2012. De huidig commercieel directeur werd niet als wisselspeler ingebracht, maar als een ‘twaalfde man’ toegevoegd aan een basisteam dat verder bestond uit Jacco Swart, Carlos Aalbers en Alex Pastoor. Iets meer dan een jaar na zijn aantreden, Van Ingen startte immers al op 1 april 2012, is het tijd om een eerste balans op te maken. 
Al tijdens zijn eerste optreden voor een groot publiek nam de voormalig Eiffelaar de microfoon en maakte indruk. Waar op papier de algemene leiding nog in handen was van Jacco Swart, besprak Van Ingen grotendeels  het werkveld van de momenteel werkloze sportbestuurder. Volgens Van Ingen waren er drie uitgangspunten bij NEC: voetbal, supporter/klant en efficiency. Enkele weken later, in het eerste ‘blog van de directie’, werd ‘maatschappij’ als vierde uitgangspunt hieraan toegevoegd. In een notendop gesteld zou de supporter/klant weer centraal komen te staan, door onder meer de realisatie van betere faciliteiten voor zowel supporters als sponsors. Voorbeelden hiervan zijn een onderzoek naar een nieuw supportershome, bewegwijzering rondom het stadion, nieuwe LED-schermen, renovatie van de Jupiler Lounge en de realisatie van de ING Executive Lounge. Eerste prioriteit was echter het binden van een hoofd- en shirtsponsor voor 2 à 3 jaar. Positieve woorden: er ging een frisse wind waaien in de Goffert! Ondertussen zat Jacco Swart zich te verbijten in de hoop dat zijn ontslagvergoeding van ruim 260.000 euro nog uitgekeerd zou worden. 
In de nasleep van deze supportersavond werd de centrale visie #samenbeterNEC. Door transparant en proactief te communiceren met verschillende supportersgroeperingen (Supportersvereniging, HKN, Legio Noviomagum, ForzaNEC) via (sociale) media en door middel van ‘bakjes koffie’ moest de club hét voorbeeld worden van openheid naar supporters. Van Ingen sloot zijn eerste blog af met ‘we vragen jullie mening en gaan graag de dialoog aan’. Een nobel streven, en het vragen om de mening van supporters gebeurt dan ook veelvuldig.  De dialoog aangaan kan ook, maar wel als het Van Ingen en co uitkomt. Kritiek lijkt doorgaans wat minder goed te vallen, zo merkte één van de Forza-redacteuren afgelopen week. Op zijn verzoek voor een interview kreeg hij te horen dat het niet gewenst was als een Forza-redacteur kritiek uitte op een wedstrijdvoorbeschouwing van NEC.  De ludieke tweet luidde:
 [@ChiReng8: @Sander_024 En verder is het kwalitatief uitermate treurig. Ik schreef toen ik vijftien was voorbeschouwingen met meer diepgang.] 
In de ogen van PR Manager (NEC lijkt wel een Cup-a-Soup-reclame, iedereen is manager!) Nienke een misdaad want een dergelijke tweet paste niet bij de relatie die bestond tussen ForzaNEC en NEC. Ook kritische noten via Twitter aan andere medewerkers, of via onze website over het beleid van NEC ten aanzien van het afserveren van Arno Arts, worden niet gewaardeerd en dreigt ‘de organisatie NEC’ geen medewerking te verlenen aan een populair supportersmedium als ForzaNEC. Nu is ForzaNEC al ruim twaalf jaar een positief-kritische fansite waar onafhankelijk wordt geschreven over de voetbalclub in al haar facetten. 
#samenbeterNEC gaat dus vooral op als NEC zit te wachten op input van supporters. Dat wekt een houding van beter weten en schijninspraak, terwijl de start veelbelovend is. Zoals gezegd, Van Ingen is verantwoordelijk voor een nieuwe wind in de Goffert, maar transparantie en proactieve communicatie begint niet alleen bij de club. Op de laatste supportersavond bleek dat Van Ingen nog niet geslaagd is in het ombuigen van de commerciële trend van de afgelopen jaren. Onder Swart was de commerciële afdeling geheel afgeroomd en dat voelde de club. Vooral het Nijmeegse MKB liet zich minder en minder zien in de Gaanderij. Er wordt dan ook verwacht dat er wederom minder geld wordt opgehaald onder sponsoren. Dit heeft niet alleen te maken met het uitblijven van een structurele hoofdsponsor, maar ook met de economische teloorgang. Deze recessie is echter al jaren gaande en in die jaren was er ook geen specifiek aangestelde Commerciële Directeur om de Nijmeegse sponsortribunes opnieuw te vullen. 
Hierdoor zal komend jaar ook het voetbalbudget zwaar op de tocht komen te staan, leidend tot het aankomende vertrek van sterkhouders als Amieux, van der Velden, Will en George. En, zoals ieder jaar, zal er weer een speler verkocht moeten worden om de begroting te sluiten. Vanuit de Raad van Commissarissen kwam, terecht, de opdracht om alles op alles te zetten om break-even te draaien. Gezien het feit dat Swart al het mogelijke had wegbezuinigd, verkocht of verpand, was alle hoop gevestigd op ‘quick wins’ op commercieel gebied. Alle inspanningen op strategisch gebied en de frisse wind die Van Ingen laat waaien ten spijt, weet hij vooralsnog geen ommekeer te brengen op hét gebied waarvoor hij is aangesteld. Mede daarom is door de eerder genoemde Raad van Commissarissen geopperd om een algemeen directeur toe te voegen aan de huidige directie. 
Vermoedelijk een onverwachte doorn in het oog van Van Ingen, die een ander plaatje is voorgeschoteld toen hij overstapte van Eiffel naar jeugdliefde NEC. In de nabije toekomst zal Edo Ophof, ondanks alle inspanningen van Van Ingen, de kapitein op het rood-groen-zwarte schip worden. Dan kan Van Ingen zich focussen op het realiseren van de doelstelling om anderhalf miljoen euro per jaar meer uit de markt te halen. Broodnodig, zo bleek uit de laatste cijfers. Niet alleen draait de Nijmeegse vereniging nog altijd structureel een verlies van zo’n 500.000 euro per jaar; uit een uitstekende analyse van onze collega’s van DTH met betrekking tot de Eendracht-deal  blijkt dat terugbetaling van het gemeentegeld van 2.2 miljoen euro (exclusief rente!) eigenlijk onontkoombaar is. ForzaNEC wenst de dames en heren aan Stadionplein 1 dan ook veel succes en wijsheid toe in het realiseren van de doelstellingen de komende jaren. Wij zullen jullie altijd kritisch blijven volgen, maar ook een schouderklopje uitdelen wanneer verdiend. Samen zijn wij NEC, te allen tijde.