Paolo Sabak zag NEC vrijdagavond met een punt het veld afstappen op bezoek bij TOP Oss. De Nijmegenaren ontsnapten na een matige tweede helft door een treffer van Ferdy Druijf. "Het was echt een knappe goal van Ferdy, hij kopt hem heel goed binnen", vertelt de 19-jarige Belg.

Niet veel later leek Druijf zelfs op weg naar winnende treffer. "Dat heb je in zo’n fase. Dan springen dat soort ballen, die normaal binnenvallen, via de paal eruit", verklaart Sabak, die zelf ook een behoorlijke mogelijkheid om zeep hielp na het uur. "Dat was gewoon mijn fout. Normaal schiet ik zo’n bal tussen de palen, nu rolt hij heel zacht voorlangs. Dat soort dingen zitten nu tegen."

"Met alle respect, maar wij moeten, ook in deze fase, gewoon winnen bij TOP Oss", vervolgt Sabak. "Ik vind dat we als NEC zijnde bij elke club voor de winst moeten gaan en dat spreken we ook naar elkaar uit. Bij Oss zaten toch nog wat revanchegevoelens verstopt. We wilden hier absoluut winnen. Spijtig genoeg heeft het niet goed uitgepakt. We hadden de eerste helft veel balbezit, maar kwamen te moeilijk tot kansen." Dat wordt er ook niet makkelijker op doordat TOP met vijf man in de eigen zestien hangt. "Zij wilden niet echt druk zetten."

"Daar moeten we beter mee omspringen, ook in de restverdediging. Je ziet dat we hem weer tegen krijgen bij hun eerste kans doordat wij niet goed staan." Vervolgens sloeg het spelbeeld volledig om en zakte NEC heel ver terug. "We wilden vol op de aanval gaan en dan weet je dat je counters tegen gaat krijgen. Iedereen heeft daar een mening over, maar als je achter staat moet je scoren. Dan komt er bij iedereen een aanvallende drang naar boven."

Sabak beseft ook dat NEC door die vele counters niet mag klagen met een punt. "TOP had zomaar 2-0 kunnen en misschien wel moeten maken. We hadden een beetje geluk aan onze zijde wat dat betreft." Of het dan pech was dat uitgerekend Ragnar Oratmangoen de thuisploeg op voorsprong schoot, wil de middenvelder niet zeggen. "Ik heb hem maar een korte periode meegemaakt. Het maakt voor mij niet uit wie er scoort, het is vervelend dat we hem überhaupt tegen krijgen. Maar het is leuk voor hem dat hij scoort."

De laatste overwinning van NEC dateert door de puntendeling alweer van 30 november 2018. "We zitten er zo dicht tegenaan. We moeten de kopjes niet laten hangen en de goede punten, die er ook zeker waren vanavond, meenemen komende week. Vrijdag spelen we thuis tegen Jong FC Utrecht, dan moét het gaan gebeuren. En dan gaat het ook gebeuren", is Sabak strijdvaardig.

Foto: Rob Koppers