Fred Rutten keert terug bij PSV. De technisch adviseur van de Raad van Commissarissen trekt daarmee komende zomer, hij maakt het seizoen dus gewoon af in Nijmegen, na anderhalf seizoen de deur weer achter zich dicht. “Het is ontzettend jammer voor ons als club. Fred is een echte vakman die een goede basis heeft gelegd voor ons doel: een stabiele subtopper in de Eredivisie”, aldus RvC-voorzitter Ron van Oijen over het vertrek van Rutten.

Rutten wordt bij PSV de rechterhand van de onervaren trainer Ruud van Nistelrooy. Die rol had Rutten eigenlijk in Nijmegen ook al, maar dan als ‘mentor’ van Rogier Meijer. “Dat was ook waarom we Fred als adviseur koppelden aan de RvC. Bij de RvC moet je een observerende rol hebben, maar Fred stond veel op de werkvloer. Hij was volwaardig lid, maar hebben hem bijvoorbeeld bewust niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

De constructie als mentor beviel Rutten uitstekend en volgens Van Oijen was ook trainer Rogier Meijer er blij mee. “Fred en Ted (van Leeuwen, red.) zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. Fred gaat nu keihard aan het werk om een opvolger voor zijn rol te vinden die ook volgend jaar Rogier bij kan staan. Rogier is een hele talentvolle trainer, maar zit natuurlijk pas net in het vak. Dan is zo’n ervaren mentor ernaast een hele goede oplossing: zowel voor hemzelf als voor de club.”

NEC verliest met Rutten volgens Van Oijen een pure vakman. “Eentje die heel veel respect heeft in de hele voetbalwereld. Dat merkte je overal waar we kwamen. PSV ziet zijn kwaliteiten ook en slaat hiermee een goede slag.” Voor NEC is er nu dus werk aan de winkel voor zijn opvolging. “Fred werkt daar aan mee. Hij blijft gewoon tot het einde van het seizoen. Hij heeft oog voor detail en samen met Ted al ongelooflijk veel werk verzet in Nijmegen afgelopen jaar. Daar mogen we nu geen genoegen meenemen: we moeten verder bouwen.”

Van Oijen waarschuwt er achteraan dat dat mogelijk een tijdje zonder adviseur zal moeten. “We hebben voor de aanstellingen van Ted en Fred ook jarenlang zonder gewerkt. Het is gewoon een hele lastige zoektocht. Maar Fred moet wel weten dat wanneer het ooit weer voorbij is in Eindhoven, hij altijd welkom is om terug te komen.”

Foto’s: Orange Pictures