‘Uit’ tegen NAC stond hij voor de laatste keer in de ba­sis. Daarna moest Rutger Worm zich toch weer schik­ken in een reserverol. Zoals wel vaker in zes jaar NEC.

Van de huidige selectie voetbalde alleen Patrick Pothuizen al bij NEC toen Rutger Worm van­uit de eigen jeugd doorkwam. On­der Johan Neeskens was dat nog. Het is intussen zijn zesde seizoen bij de hoofdmacht, een ’talentje’ is Worm allang niet meer. Vorige week werd hij 24. Maar de voor­spelde doorbraak heeft de jongen van de stad nog niet gemaakt. Als wissel is Worm eigenlijk altijd waardevol, maar als basiskracht kan hij zijn stempel zelden druk­ken. Het lopende seizoen is wat dat betreft exemplarisch voor zijn carrière tot dusver.

"Onder Wim Rip heb ik een kans gekregen ‘op tien’. Mijn positie. Ik wilde me bewijzen. Maar ik heb die wedstrijden niet m’n niveau ge­haald. Niet gebracht wat je daar moet brengen. Daar moet ik eer­lijk in zijn", erkent Worm. In het eerste duel onder Wiljan Vloet, uit tegen NAC, hoorde hij ook nog bij de basiself. Maar daar­na speelde Worm alleen nog mee als invaller. Hij kreeg kort na de wedstrijd in Breda van Vloet zelfs te horen dat hij waarschijnlijk nog weinig aan de bak zou komen.

Een vertrek op huurbasis was mis­schien wel de beste optie. "Heeft me wel wat gedaan, toen de trainer dat zei", bekent Worm. "Ik wilde daarna het tegendeel be­wijzen, me terugvechten. Ik heb wel het idee dat ik de trainer in­middels van mijn kwaliteiten heb overtuigd. Ik ben de laatste duels steeds de eerste wisselspeler. Dat zegt wel wat." Toch heeft het hem wel aan het denken gezet. Zijn contract loopt na dit seizoen af. NEC heeft een eenzijdige optie. "Als ik belangrijk kan zijn, wil ik blijven", zegt hij.

"NEC is mijn alles, de club zit in mijn hart. Ik vind het bovendien helemaal niet verkeerd om twaalf­de man te zijn, zolang je maar veel aan spelen toekomt en belangrijk kan zijn. Maar ik twijfel wel. Soms vraag ik me wel eens af of het niet beter is ergens anders te spelen. Ik mis wel wat vastigheid. Beetje bij beetje gaat je vertrouwen toch om­laag als je steeds maar weer moet afwachten of je speelt of niet. Die situatie is nu al een paar jaar zo."

Voor vanavond tegen NAC is het niet anders. Saïdi Ntibazonkiza ontbreekt vermoedelijk, met een liesblessure. Gezien de voorgaande weken is Worm de logische ver­vanger. "Maar het kan maar zo zijn dat de trainer anders besluit", zegt Worm. Hij hoopt op zijn tweede basisplaats onder Vloet. Opnieuw tegen NAC dus. "Ik moet voorbereid zijn. Klaar om te spelen en alles te geven. Meer kan ik nu niet doen."
Bron: de Gelderlander